Kromowidjojo sluit jaar van herstel af met vijf keer goud

EK zwemmen Vooral dankzij kopvrouw Ranomi Kromowidjojo beleefde de Nederlandse zwemploeg een goed toernooi in Kopenhagen.

Vijf keer goud, één keer zilver. Ranomi Kromowidjojo bevestigde bij de Europese kampioenschappen kortebaan (25 meter) nog eens dat het jaar 2017 in het teken stond van het herstel, na een tegenvallend olympisch jaar. Kromowidjojo, al jaren de kopvrouw van de Nederlandse zwemploeg, liep op de slotdag van de wedstrijden in Kopenhagen op een haar na haar zesde gouden plak mis, in de finale van de 50 meter vrije slag.

De Nederlandse ploeg sloot het evenement daardoor af met vijf gouden medailles, drie keer zilver en driemaal brons.

Kromowidjojo had haar stapel Europese titels zondag nog verder kunnen uitbreiden, maar moest op de 50 meter vrije slag, haar specialiteit, haar grote Zweedse rivaal Sarah Sjöström (23,30 seconden) voor laten gaan. Sjöström was op het kortste sprintnummer éénhonderdste van een seconde sneller dan Kromowidjojo (23,31). „Vijf keer goud, ik had er graag een zesde aan toegevoegd”, zei Kromowidjojo na afloop van haar race tegen de NOS.

Op de 100 meter vrije slag, vrijdagavond, waren de rollen omgedraaid: toen won Kromowidjojo goud en Sjöström zilver. Femke Heemskerk (23,82) eindigde zondagavond in de finale van de 50 meter vrij als vierde, achter de winnares van het brons, de Deense Pernille Blume (23,49).

Kromowidjojo won naast de 100 meter vrije slag ook de 50 meter vlinderslag, de 50 meter wisselslag en twee estafettenummers: de 4x50 meter vrije slag met het gemengde team en de 4x50 vrij met de vrouwenploeg.

Ook al was de Groningse een klasse apart bij de vrouwen, ze was niet de beste zwemster in Kopenhagen. Dat werd de Hongaarse Katinka Hosszú, die op liefst zes individuele nummers goud haalde: drie rugslagnummers en driemaal op de wisselslag.

Lichtpuntjes

Zowel bij de Nederlandse vrouwen als bij de mannen waren enkele andere lichtpuntjes te zien. Kyle Stolk, een in Zuid-Afrika geboren zwemmer die al jaren in Nederland traint, behaalde zondag voor het eerst een individuele medaille op een groot titeltoernooi. Hij werd derde op de 100 wissel, in 51,99 seconden. De titel ging naar de Italiaan Marco Orsi (51,76). Eerder in het toernooi behaalde Kira Toussaint haar eerste individuele medaille op een groot toernooi. De dochter van olympisch kampioene Jolanda de Rover (Los Angeles, 1984) behaalde zilver op de 100 meter rugslag.

Maaike de Waard haalde brons op de 50 vlinder en de 50 rug, Femke Heemskerk won zilver op haar specialisme, de 200 vrij.