KNVB: videoref in eredivisie is komend seizoen haalbaar

Arbitrage Door beter gebruik te maken van de infrastructuur denkt de KNVB vanaf volgend seizoen bij alle 306 duels videoarbitrage te kunnen garanderen.

Een videoscheidsrechter bij Feyenoord-FC Utrecht in 2015.
Een videoscheidsrechter bij Feyenoord-FC Utrecht in 2015. Foto Koen van Weel/ANP

De videoarbiter kan volgend seizoen zijn intrede doen in de eredivisie. De eredivisieclubs hebben op de vergadering betaald voetbal maandag in Zeist ingestemd met een voorstel van de KNVB-directie om met partijen als Fox Sports en Hawk-Eye in gesprek te gaan over een financieel haalbaar plan. De definitieve beslissing over de invoering valt in het voorjaar, op de volgende vergadering betaald voetbal.

Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB, denkt dat de kosten ruim onder de 2 miljoen euro per jaar blijven. De bond neemt het eerste seizoen de kosten voor zijn rekening uit een potje van 4,5 miljoen euro voor innovatieprojecten. De clubs moeten daarna geleidelijk de kosten gaan dragen, met een overgangstermijn van maximaal vijf jaar.

Tot dusver was het onhaalbaar om voor 306 competitiewedstrijden de mogelijkheid te geven à la minute beslissingen van de scheidsrechter te herzien. Op dit moment is er alleen in het bekertoernooi en de finales van de play-offs beschikking over de technologie. De Jong: „Als je de kosten die we nu hebben voor de 32 duels extrapoleert kom je op ruim 3 miljoen euro uit per jaar. Dat is een te hoge last. Maar we hebben gekeken hoe we de kosten naar beneden kunnen krijgen en dat is realistisch gebleken.”

Een halvering van de geprognotiseerde kosten moet volgens hem te doen zijn, concludeert hij na verkennende gesprekken. Bijvoorbeeld door samen te werken met uitzendgemachtigde Fox Sports. Ook kan de technologie van Hawk-Eye, die op stadionlocatie nodig is, efficiënter over het land verspreid worden door busjes te delen met de productiemaatschappij die de registratie doet van de wedstrijden. De invoering van doellijntechnologie – ook Hawk-Eye – is financieel niet haalbaar en maakt hier dan ook geen onderdeel van uit.

Duitsland, Italië, Portugal, de VS en Australië voerden dit seizoen al voor hun gehele hoogste divisie videoarbitrage in. België en vermoedelijk Engeland gaan ook volgend seizoen in zijn geheel ‘over’. De Jong: „Het zou zonde zijn als wij nog verder gaan achterlopen, terwijl we er als eerste bij waren.”