Juridische hervormingen

Roemenen op de bres voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak

Foto AFP

Duizenden Roemenen zijn zondag in Boekarest en andere steden de straat op gegaan om te protesteren tegen pogingen van de regering om de onafhankelijkheid rechtspraak in te perken. In Boekarest liepen demonstranten, met hun ogen en monden afgeplakt als teken van protest, in de richting van het parlement. Daar wordt deze maandag gedebatteerd over aanpassingen in het wetboek van strafrecht. Eerder deze maand gebruikte de sociaal-democratische regeringspartij haar zetelmeerderheid om een wet goedgekeurd te krijgen die de politieke controle op de rechtspraak vergroot. Begin dit jaar werd de wet op corruptie versoepeld. De Europese Commissie heeft zijn zorgen geuit over de voorgenomen wijzigingen. (Reuters)