Gewonden bij rellen in Kiev

Oekraïne

In Kiev zijn zondag 32 veiligheidsmensen gewond geraakt bij botsingen met aanhangers van oppositiepoliticus Micheïl Saakasjvili. Eerder op de dag liepen duizenden mensen mee in een vreedzame demonstratie tegen president Porosjenko en de Oekraïense openbaar aanklager Joeri Loetsenko. Tegen de avond gaven activisten gehoor aan Saakasjvili’s oproep om een hoofdkwartier in te richten in het Oktober-paleis, symbool voor de Maidan-revolutie van 2013, waar op dat moment een kinderconcert gaande was. Toen de politie hen bij de ingang van het theater de weg versperde, verspreidden de activisten een onbekend gas en gooiden met stenen. Oekraïense politici veroordeelden de actie, die volgens Saakasjvili veroorzaakt was door de autoriteiten. De spanningen in Kiev lopen al weken op door een conflict tussen Saakasjvili, Georgisch oud-president en oud-gouverneur van Odessa, en president Porosjenko. Loetsenko verklaarde vrijdag Saakasjvili te willen uitleveren aan Georgië. (NRC)