Ten minste 3 doden en tientallen gewonden bij treinongeluk VS

De trein ontspoorde ter hoogte van een brug over een snelweg, iets ten zuiden van Seattle. Een wagon bungelt nog boven de drukke weg.

Foto EPA

Bij een ongeluk met een passagierstrein in de Amerikaanse staat Washington zijn maandag ten minste drie doden gevallen. Dat heeft de brandweer bevestigd. De trein ontspoorde waarna een wagon van een viaduct afstortte en nu boven een drukke snelweg bungelt. Verschillende automobilisten werden door het vallende voertuig geraakt. Het dodental zal waarschijnlijk nog oplopen.

Het Amerikaanse persbureau AP sprak eerder van zes doden. Die zouden zijn bevestigd door lokale autoriteiten. Dat werd later door AP bijgesteld naar drie nadat de brandweer melding maakte van drie doden.

Het ongeluk gebeurde vlakbij de plaats Tacoma, op zo’n 64 kilometer van de stad Seattle. 72 mensen zijn met verwondingen naar verschillende ziekenhuizen in de buurt van Tacoma gebracht, zo melden de instellingen in een gezamenlijk statement. Verschillende verwondingen zijn als ‘ernstig’ bestempeld.

Volgens treinmaatschappij Amtrak waren er in totaal 78 passagiers aan boord en vijf bemanningsleden. Het voertuig reed op dat moment met een snelheid van bijna 130 kilometer per uur. Op de snelweg was het ondanks het tijdstip (6 uur ‘s ochtends, lokale tijd) behoorlijk druk toen het ongeluk plaatsvond.

Alle vijf de rijstroken van snelweg Interstate 5 richting het zuiden zijn door de politie afgesloten. De lokale autoriteiten roepen automobilisten op de weg te mijden.

Eerste rit voor trein

Volgens persbureau Reuters was het maandag de eerste dag dat Amtrak gebruik maakt van de spoorlijn waarop het ongeluk plaatsvond. De lijn ligt tussen Olympia en Tacoma en is bedoeld om een belangrijk verkeersknooppunt te ontlasten. De ontspoorde trein reed zelfs zijn eerste ritje.

Lokale autoriteiten waarschuwden eerder al voor mogelijke gevaren. Welke dat exact waren, is nog niet bekend. Of het ongeluk iets te maken heeft met het in gebruik nemen van de verbinding staat overigens niet vast.

De plaats van het ongeluk: