De Roetman zag zijn busjes branden

Dakdekkersbolwerk In Den Bosch zijn dit weekeinde in korte tijd vijf auto’s van dakdekkers in brand gestoken. Roert de concurrentie zich?

Het gebeurde die avond binnen een paar uur. Eerst, rond negenen, drie busjes in de fik op een straat in de Aawijk. Tien minuten later, terwijl de brandweer stond te blussen, een busje in brand een straat verderop. En ’s nachts, rond een uur of één, een personenauto in lichterlaaie in een aanpalende buurt.

Den Bosch werd zaterdagnacht opgeschrikt door een reeks autobranden. Opvallend genoeg waren alle vijf voertuigen eigendom van een bedrijf dat in dakdekken of schoorsteenvegen doet. Drie busjes van De Roetman bijvoorbeeld. Maar ook een personenauto waar geen bedrijfslogo op stond. Niet zo gek dat lokale media zinspeelden op een vete in de dakdekbranche.

In de nacht van zondag op maandag ging een zesde auto in vlammen op. Het is nog onduidelijk of er een verband is met de andere branden. De auto was geen eigendom van een dakdekker, melden lokale media.

Sommige gedupeerde dakdekkers willen niet meteen een schuldige aanwijzen. „Ik hoor nooit gekke dingen onder dakdekkers”, zei een slachtoffer tegen het Brabants Dagblad. Maar anderen zeggen zeker te weten dat er een concurrent achter de brand zit.

Sacha Smulders van 123Dakreparaties BV, wiens auto ook in vlammen opging, zei tegen Omroep Brabant dat de branden zijn aangestoken „om de concurrentie uit te schakelen”. In Den Bosch, zo zei Smulders, zijn wel driehonderd bedrijven die zich met daken bezighouden. „Ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet.”

Of dat aantal klopt, is niet duidelijk. Een medewerker van AMG Dakprojecten, die niet met zijn naam in de krant wil, schat het aantal dakdekkers in héél Brabant op 150. Navraag leert dat de regio Den Bosch in Noord-Brabant bekendstaat als dakdekkersbolwerk. Niet alle bedrijven genieten een even smetteloze reputatie, aldus ingewijden.

Gevraagd naar de onderlinge concurrentie zijn andere dakdekkers uit Den Bosch en omstreken uitermate behoedzaam. Een medewerkster van Anatefka BV, die niet met haar naam in de krant wil, zei dat er in de stad dakdekbedrijven zijn die zich „op een andere manier onderscheiden”.

De politie in Den Bosch wil gedurende het onderzoek niets zeggen over een mogelijke dakdekkersvete.