Constructie via Nederland

EU-onderzoek naar belastingontwijking Ikea

De Europese Commissie begint een onderzoek naar belastingontwijking via Nederlanddoor de Zweedse meubelzaak Ikea. Dat meldt de Financial Times zondag op gezag van bronnen. Geschat wordt dat het bedrijf tussen 2009 en 2014 voor 1 miljard euro aan belasting heeft ontweken. De meubelreus bestaat uit talloze dochterbedrijven die zijn gevestigd in onder meer Nederland, Luxemburg en Liechtenstein. Via deze firma’s verplaatste Ikea geld en winsten, om zo te profiteren van speciale belastingconstructies. Onderzoek moet uitwijzen of de afspraken die Ikea met Nederland heeft, in strijd zijn met EU-regels. Het zal moeilijk worden alle feiten boven tafel te krijgen, aangezien Ikea geen publiek bedrijf is. De Europese Commissie en Ikea wilden tegenover de Financial Times niet reageren. (NRC)