Beschuldigd van verkrachting

Onderzoek naar Def Jam-oprichter Simmons

Russel Simmons tijdens een benefietdiner in New York in juli 2016.
Russel Simmons tijdens een benefietdiner in New York in juli 2016. Foto Scott Roth / AP

De politie van New York is een onderzoek begonnen tegen hiphopondernemer Russell Simmons. Diverse vrouwen hebben de mede-oprichter van het populaire muzieklabel Def Jam Recordings beschuldigd van verkrachting of een poging daartoe.

In The New York Times beweerden drie vrouwen vorige week dat ze tussen 1988 en 1995 in New York door Simmons zijn verkracht. The Los Angeles Times publiceerde vergelijkbare beschuldigingen die in Californië zouden hebben plaatsgevonden.

De 60-jarige Simmons ontkent alle aantijgingen en zegt dat zijn seksuele relaties altijd „met wederzijds goedvinden” hebben plaatsgevonden. Toen scriptschrijver Jenny Lumet (een dochter van filmmaker Sidney Lumet) hem in november als een van de eerste vrouwen beschuldigde van seksueel wangedrag, maakte Simmons direct bekend dat hij de leiding van zijn bedrijven zou neerleggen. Naast zijn platenlabel heeft Simmons onder meer diverse kledinglijnen opgezet.

Een woordvoerder van de New Yorkse politie riep vrouwen donderdag op om zich te melden. Omdat de huidige beschuldigingen van lang geleden dateren, is het volgens de zegsman de vraag of Simmons daarvoor wel kan worden vervolgd.

De juriste Anita Hill gaat de speciale commissie voorzitten die seksueel wangedrag in de Amerikaanse entertainment- en media-industrie gaat onderzoeken. De commissie is in het leven geroepen na de vele beschuldigingen van seksueel misbruik in Hollywood.