Thales doet bod op chipmaker Gemalto

Thales biedt 51 euro per aandeel voor Gemalto, dat na de overname als zelfstandige tak kan blijven opereren.

Hightechbedrijf Thales heeft ook een tak in Nederland.
Hightechbedrijf Thales heeft ook een tak in Nederland. Foto Vincent Jannink/ANP

Het Franse elektronicabedrijf Thales wil chipmaker en digitaal beveiligingsbedrijf Gemalto overnemen. De twee bedrijven maakten dat zondagochtend bekend.

Thales biedt ongeveer 4,6 miljard euro, wat neerkomt op 51 euro per aandeel voor Gemalto. Het bestuur van Gemalto ging op zaterdag akkoord. Om het bod te laten slagen, moet een meerderheid van de aandeelhouders nog toestemming geven.

Het bod van Thales ligt een paar euro per aandeel hoger dan dat van Atos, de branchegenoot die aan het begin van de week 46 euro per aandeel bood. Gemalto noemde dat overnamevoorstel “vijandig en ongevraagd” en wees het van de hand.

Directeur van Gemalto Philippe Vallée zegt in een toelichting dat het bod van Thales niet alleen financieel “maar ook op andere vlakken” aansloeg bij het bestuur. “Natuurlijk is het financiële aspect belangrijk, maar er zijn ook andere belanghebbenden, zoals onze werknemers.” Volgens Vallée zijn Gemalto en Thales al “enkele maanden” in gesprek.

Zelfstandige tak

Gemalto is genoteerd aan de Amsterdamse beurs en behaalde in 2016 een nettowinst van 236,7 miljoen euro. In het afgelopen jaar presteerde het bedrijf echter wisselend op de beurs, omdat het drie winstwaarschuwingen moest afgeven. Het bedrijf maakt beveiligde chips voor betaalpassen en digitale identiteitsbewijzen.

Thales ontwikkelt communicatiesystemen en radartechnologie voor de luchtvaart en defensie. Gemalto wordt een van de zeven takken van Thales. In de afspraken met Thales is opgenomen dat Gemalto zelfstandig en met behoud van de eigen merknaam kan blijven opereren. Volgens de partijen kan de overname in de tweede helft van 2018 zijn afgerond.