Mooi die yogaplannen van Pastoor, maar in de Eredivisie had het geen effect

Sparta-Feyenoord Na de afstraffing door Feyenoord werd coach Alex Pastoor ontslagen door Sparta. De club had geen vertrouwen meer in hem.

Foto Jasper Ruhe/ANP

Toen Alex Pastoor werd ontslagen bij NEC leende Gertjan Verbeek hem zijn Harley Davidson uit. Stap op en vergeet je zorgen, zei Verbeek, waarna de voormalige prof van Volendam en Heerenveen ontdekte dat zijn collega uit het trainersvak gelijk had. Motorrijden vergde zoveel concentratie dat het amper mogelijk was aan teleurstelling te denken. Hij kocht later zelf een Harley.

Grote kans dat hij deze week weer de weg opgaat, nu hij voor de derde keer in zijn trainerscarrière is ontslagen. Zondag zette het bestuur van Sparta hem op non-actief na een derby waarin Sparta door stadgenoot Feyenoord werd opgerold als een oude krant (0-7).

„Wat er mis ging? Het is meer de vraag wat er goed ging”, zei Pastoor toen hij achteraf nietsvermoedend de pers te woord stond, op een wijze die door anderen weleens als pedant wordt beschouwd. „Niets.”

Met die mix van sarcasme, onverschilligheid en droge humor heeft hij zich altijd gewapend tegen het soort vragen dat hij zichtbaar slecht verdraagt. Vragen die in zijn ogen zijn verstoken van voetbalintelligentie of die voortkomen uit de waan van de dag: scorebordjournalistiek.

Niet voor niets had hij bij Sparta de gewoonte om een wand in zijn kantoor te behangen met krantenkoppen uit het AD. Zo konden zijn spelers zien hoe makkelijk de pers lof afwisselde met kritiek. Onterecht vond hij vaak.

Op zijn persconferentie reageerde hij zondag als volgt. Over de Feyenoord-supporters die zongen dat hij de Kerst niet zou halen: „Dat doet me helemaal niets.” Is hij daar niet bang voor? „Vroeger was ik bang voor de tandarts, nu nergens meer voor.”

Bijna laconiek reageerde hij op uitspraken van voorzitter Rob Westerhof, die na afloop tegen supporters had geroepen dat er harde beslissingen genomen zouden worden. „De voorzitter is volgens mij geen uitblinker in handige uitspraken”, zei Pastoor tegen RTV Rijnmond. „,Het zou me verbazen als dit huwelijk niet tegen een 7-0 nederlaag kan, ook al is dat tegen Feyenoord.”

Westerhof, de klassieke voetbalvoorzitter met poedersuikerwit haar en een Sparta-speldje op zijn revers, meende het wel degelijk. „Al bij de 4-0 in de rust kwamen we tot een hard oordeel”, verklaart Westerhof over het crisisberaad na de wedstrijd. „Na de 7-0 wisten we helemaal zeker dat het onmogelijk zou zijn om het negatieve gevoel in de spelersgroep nog te keren. Ja, FC Utrecht verloor met 7-1 van PSV, NAC met 8-0 van Ajax, maar het verschil met die teams is dat Sparta geen vooruitgang toont. Dit team wordt maar niet beter.”

Pastoor bracht Sparta twee seizoenen geleden terug naar de eredivisie en werd zeker toen geprezen om zijn vernieuwende inzichten, zoals het toepassen van yoga en het uitwisselen van kennis met de landmacht. Maar in de eredivisie had het niet het gewenste effect. Vorig jaar eindigde Sparta vijftiende, nu staat de club gedeeld onderaan. „Yoga en fitness is mooi, maar uiteindelijk draait het om resultaten”, zegt Westerhof.

Dubbelrol

De laatste weken werd duidelijk dat Pastoors autoriteit afbrokkelde, toen het steeds vaker ging over zijn dubbelrol als trainer én technisch directeur. Bij veel clubs gescheiden functies, niet bij Sparta, waar het bestuur de trainer nu lijkt te verwijten dat hij in alle vrijheid spelers heeft gekocht die achteraf niet blijken te renderen.

Het bestuur kwam half november met een tijdelijke oplossing. Pastoor bleef technisch eindverantwoordelijk, maar tot het eind van de winterstop zou Leo Beenhakker hem adviseren. Het Rotterdamse voetbalicoon moest zich te buigen over transfers.

„Leo opent deuren die anders gesloten blijven”, verklaart algemeen directeur Manfred Laros zondagmiddag, terwijl hij in zijn kantoor zijn stropdas strikt voor een derby waarin zou blijken dat de hulp van Beenhakker misschien wel noodzakelijk is. Laros: „Als Leo belt namens Sparta, reageren zaakwaarnemers anders dan als ik bel. Het is toch Leo Beenhakker die belt, hè.”

Hoewel Beenhakker op papier weinig zeggenschap heeft, roert hij zich nadrukkelijk. Hij bezoekt gemiddeld twee duels per week om zijn ogen de kost te geven voor versterkingen en helpt de club bij het vertrek van spelers die de club liever vandaag dan morgen ziet vertrekken. Zes dagen na de bekendmaking van zijn rol ontbond de club het contract van de spits Dalibor Volas, een van de negen buitenlanders onder de dertien nieuwe spelers van afgelopen zomer.

Weer zo’n fout van Pastoor, zeggen degenen die de trainer weg wilden hebben. Zondag kregen ze hun zin. Dolf Roks is voorlopig interim-coach.