Miljoenen dollars naar Amerikaans onderzoek ufo’s

Het Pentagon heeft na onthullingen van The New York Times bevestigd dat er jarenlang onderzoek is gedaan naar ufo’s.

Archieffoto van het Pentagon Foto AFP

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft jarenlang miljoenen dollars uitgegeven aan onderzoek naar ufo’s. Het geheime Advanced Aerospace Threat Identification Program liep vanaf 2007 en kostte jaarlijks zo’n 22 miljoen dollar (18,7 miljoen euro). Dat heeft The New York Times onthuld.

Het Pentagon heeft het bestaan van het onderzoek bevestigd en zegt dat het programma beëindigd is in 2012. Volgens The New York Times echter zijn er aanwijzingen dat het onderzoek naar vermeende vliegende schotels, mysterieuze graancirkels en andere opmerkelijke verschijnselen nog steeds loopt. Hoewel het niet meer terug te vinden in het jaarbudget van defensie van zo’n 600 miljard dollar (510 miljard euro), zouden betrokken Pentagon-medewerkers naast andere taken nog altijd ongewone fenomenen onderzoeken.

Buitenaards leven en videobeelden

Het programma werd opgericht op aandringen van de inmiddels afgetreden Democratische senator Harry Reid. Hij staat bekend om zijn interesse in ruimteverschijnselen en buitenaards leven. Het merendeel van het budget van het onderzoek zou gegaan zijn naar een bedrijf van de miljardair en ondernemer Robert Bigelow, een vriend van Reid die tegenwoordig samenwerkt met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. In een televisie-interview zei Bigelow ooit dat hij “absoluut overtuigd” was dat aliens bestaan.

Het Pentagon keek onder meer naar videobeelden waarop te zien is dat twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen een ovaal object zo groot als een commercieel vliegtuig najagen. Die beelden werden in augustus dit jaar openbaar gemaakt.

Reid heeft op Twitter het ufo-programma verdedigd. Het onderzoek zou belangrijk zijn geweest voor de nationale veiligheid van de VS. “Iedereen die denkt de antwoorden te hebben, is zichzelf voor de gek aan het houden”, schrijft de voormalig senator.

    • Christiaan Paauwe