Hollywood richt commissie op tegen seksuele intimidatie

De bekende juriste Anita Hill, die in 1991 een rechter beschuldigde van seksuele intimidatie, wordt voorzitter van de nieuwe commissie.

Anita Hill bij een paneldiscussie over seksuele intimidatie. Foto Willy Sanjuan/AP

In Hollywood is een commissie opgericht die seksuele intimidatie moet bestrijden. Grote namen in de Amerikaanse entertainmentindustrie willen daarmee een einde maken aan wangedrag en machtsmisbruik en gelijke behandeling op de werkvloer bevorderen, schrijft AP.

De commissie is een initiatief van Kathleen Kennedy, filmproduct van onder mee Star Wars. Juriste Anita Hill, die in de jaren negentig een kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof beschuldigde van seksuele intimidatie, is voorzitter van de groep.

Een bijeenkomst waarop de commissie formeel werd opgericht, werd bijgewoond door topmannen van onder meer Disney, Paramount, Universal en CBS. Zij zegden naast morele steun ook financiële bijdragen toe. Ook vakbonden van acteurs en entertainers hebben zich aangesloten bij het initiatief.

Zo werd Harvey Weinstein ten val gebracht: door een exposé in de New York Times, waarin actrices als Rose McGowan en Ashley Judd hem beschuldigen van seksuele intimidatie.

De commissie is opgericht na de golf van onthullingen over seksuele intimidatie en machtsmisbruik in Hollywood. Dat begon twee maanden geleden, toen actrices de belangrijke filmproducent Harvey Weinstein beschuldigen van seksueel overschrijdend gedrag.

#MeToo-momentum

Daarna volgden onthullingen over andere belangrijke mannen in Hollywood, zoals de acteur Kevin Spacey en komiek Louis C. K. De berichtgeving leidde tot het wereldwijd gebruik van de hashtag #metoo, waarmee voornamelijk vrouwen uit verschillende sectoren hun verhaal deelden over seksuele intimidatie op de werkvloer en op straat.

Volgens commissievoorzitter Hill is nu sprake van een momentum om het probleem aan de kaak te stellen. Volgens haar moet de commissie op zoek naar een strategie “om dit complexe probleem van machtsongelijkheid” in de industrie aan te pakken. De groep zal in januari voor het eerst bijeenkomen.

De openbaar aanklager van Los Angeles heeft in november een team opgezet om alle beschuldigingen van misbruik in Hollywood strafrechtelijk te onderzoeken.

    • Casper van der Veen
    • Lisa Dupuy