Franse solozeiler verbreekt record rond de wereld

François Gabart had maar 42 dagen en zestien uur nodig om rond de wereld te zeilen, meer dan zes dagen sneller dan de vorige recordhouder.

De Franse zeiler Gabart zwaait na het verbreken van het solorecord rond de wereld zondag. Foto Damien Meyer/AFP

De Fransman François Gabart heeft zondag een nieuw record gevestigd door in zijn eentje de wereld rond te zeilen in 42 dagen, 16 uur en 40 minuten. Daarmee was hij meer dan zes dagen sneller dat zijn landgenoot Thomas Coville vorig jaar.

De 34-jarige zeiler kwam met zijn trimaran van zo’n 30 meter Macif om 02.45 uur over de denkbeeldige finish tussen Engeland en Frankrijk. Gemiddeld had hij een snelheid van zo’n 27 knopen. Na de finish werd hij onthaald in de Franse havenstad Brest waarvandaan hij op 6 november was vertrokken.

In een reactie zei Gabart volgens AFP “verbijsterd” te zijn door door zijn behaalde record. “Het is zeer bijzonder. Ik weet niet of ik wel echt besef wat zich nu afspeelt”, concludeerde de zeiler. Gabart won eerder de bekende solotocht rond de wereld Vendée Globe in 2013 en de Route du Rhum in 2014.

Bekijk hier beelden van de aankomst van Gabart en zijn Macif

Een internationale commissie moet het resultaat nog wel bevestigen nadat de gps-data van Gabart zijn gecontroleerd. De zeiler verbrak tijdens zijn tocht ook nog meerdere andere records. Hij had de snelste oversteek van de Stille Oceaan ooit en wist de grootste afstand in 24 uur af te leggen (851 mijl, ofwel 1.576 kilometer). Een deel van het succes was te danken aan gunstige weersomstandigheden.

Franse recordhouders

De zeiler was met bijna een week verschil aanzienlijk sneller dan Coville in 2016. Hij deed er op zijn beurt acht dagen korter over dan Francis Joyon, ook een Fransman, in 2008. De verwachting was daarom ook niet dat Coville’s record snel verbroken zou worden. Gabart is de vierde recordhouder van het solo rond de wereld zeilen.

    • Christiaan Paauwe