Feyenoord vernedert Sparta op eigen veld, Ajax wint van AZ

Feyenoord was tijdens de Rotterdamse derby in Het Kasteel oppermachtig. Ajax won met 1-2 van AZ.

Tonny Vilhena scoort de 0-1 voor Feyenoord bij Sparta. Foto ANP

Ajax heeft zondag met de nodige moeite een zege geboekt op AZ, dat in Alkmaar met 1-2 verslagen werd. In Rotterdam veegde Feyenoord in Het Kasteel de vloer aan met Sparta, dat met 0-7 van de mat getikt werd. FC Utrecht zag op het laatste moment de winst tegen Heracles Almelo aan zijn neus voorbijgaan: de wedstrijd eindigde op het nippertje in 1-1.

AZ - Ajax: 1-2

Ajax won in het AFAS Stadion van AZ, waarmee de ploeg van Marcel Keizer dichter bij koploper PSV komt. De ploeg uit Amsterdam is nu al zes duels ongeslagen.

De Alkmaarders gingen direct na de aftrap in de aanval, wat zich in de 25e minuut uitbetaalde in een eerste goal. Vlak voor rust kwamen de ploegen weer op gelijke hoogte, nadat een verloren bal direct door Neres doorgespeeld werd naar Huntelaar, die de wedstrijd op 1-1 zette.

Na de thee zetten de Ajacieden het spel naar hun hand. Nadat Huntelaar werd vastgehouden, gaf de arbiter een penalty. Schöne faalde niet en zette de uitploeg op 1-2. Meerdere fraaie kansen van beide zijden leidden niet meer tot doelpunten.

Voor de match stonden beide ploegen op 35 punten, waarbij Ajax door een hoger doelsaldo de tweede plek innam boven AZ. Door de overwinning verkleinen de Amsterdammers de achterstand op koploper PSV tot vijf punten.

Sparta - Feyenoord: 0-7

Feyenoord heeft zondagmiddag een grote zege geboekt op Sparta. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst won met 0-7.

De openingstreffer door Tonny Vilhena viel in de vierde minuut, gevolgd door een kopbal van Dylan Vente vier minuten later. Verdediger Jeremiah St. Juste passeerde keeper Roy Kortsmit in de vijftiende minuut, zijn eerste treffer in de eredivisie.

Zo stond de ploeg al binnen een kwartier op een 0-3 voorsprong. De laatste keer dat een club in de Eredivisie zo snel drie doelpunten scoorde, was in 1995. Vilhena scoorde scoorde in minuut 28 het vierde doelpunt, door gebruik te maken van de ruimte die de verdediging achterin liet vallen.

Recordzege

Feyenoord scoorde direct na rust nog een vijfde keer (een kopbal door Renato Tapia) maar zette daarna minder druk. Sparta kreeg wat meer lucht en balbezit, wat resulteerde in een dubbele kans voor aanvaller Craig Goodwin. Zijn inzetten werden geblokkeerd door doelman Brad Jones.

De score kwam na zeventig minuten spelen toch nog op 0-6, na een voorzet door Vente die werd ingetikt door Steven Berghuis. In de slotfase leidde geblunder in de verdediging van Sparta tot een kans die kon worden benut door Bilal Basaçikoglu.

Door de recordzege staat Feyenoord nu op de vijfde plaats, in afwachting van de latere wedstrijden van de zondagmiddag. Om 14.30 uur begint de kraker tussen AZ en Ajax, die op een gedeelde tweede plaats staan. Op dezelfde tijd speelt FC Utrecht tegen Heracles Almelo. De laatste Eredivisie-wedstrijd van het weekend is tussen Excelsior en FC Groningen.

FC Utrecht - Heracles Almelo: 1-1

FC Utrecht had zondagmiddag tegen Heracles Almelo de betere kaarten, maar zag toch vlak voor tijd de zege aan zijn neus voorbij gaan. Het werd 1-1 in de Galgenwaard.

Na een tam halfuur kwam Utrecht toch op voorsprong, nadat een vrije trap door Ayoub werd binnen gekopt. Na de 1-0 komt Heracles er niet echt meer aan te pas. De ploeg uit Almelo kwam nauwelijks het zestienmetergebied van Utrecht binnen.

Na rust probeerde Utrecht de voorsprong te vergroten, maar dat weten de Almeloërs nog met moeite af te weren. Sterker nog: in blessuretijd krijgt de uitploeg ineens een kans, die direct benut wordt. Gladon schiet de 1-1 binnen, waardoor Heracles alsnog een punt mee naar huis neemt.

Utrecht heeft al zeven duels niet verloren. De thuisploeg werd twee seizoenen geleden door de Almeloërs geklopt in de play-offs voor de Europa League. Daardoor haalde Heracles voor het eerst Europees voetbal, terwijl de ploeg uit de Domstad thuisbleef.

Excelsior - FC Groningen: 2-0

Excelsior heeft zondag met 2-0 een ferme thuiszege tegen FC Groningen neergezet. Hoewel de uitploeg over de hele match beter speelde, wist Excelsior toch de zege te pakken.

De Rotterdammers kwamen snel op voorsprong. Al in de achtste minuut werd een vrije trap van Faik door Massop binnen gekopt. Vreugde bij Excelsior, maar Groningen koos direct voor de tegenaanval. Ondanks vele kansen en bijna-treffers lukte het de uitploeg niet de gelijkmaker tussen de palen te krijgen.

Na de rust proberen de Groningers het nog meerdere malen, maar tevergeefs. Sterker nog, in de slotfase knalt Elbers de 2-0 binnen. Door de zege stijgt Excelsior twee plekken naar de elfde plaats, terwijl FC Groningen afzakt tot de dertiende plek in het klassement.

    • Casper van der Veen
    • Lisa Dupuy