‘EU-onderzoek naar belastingontwijking IKEA via Nederland’

Geschat wordt dat het Zweedse bedrijf door fiscale constructies 1 miljard euro aan belasting heeft ontweken tussen 2009 en 2014.

Foto Alan Diaz/AP

De Europese Commissie lanceert maandag een onderzoek naar belastingontwijking via Nederland van de Zweedse meubelzaak IKEA. Dat meldt de Financial Times zondag op gezag van bronnen. Geschat wordt dat het bedrijf door fiscale constructies 1 miljard euro aan belasting heeft ontweken tussen 2009 en 2014.

Het onderzoek wordt maandag bekendgemaakt door Margrethe Vestager, eurocommissaris voor concurrentie. De Zweedse meubelreus heeft twee afzonderlijke zakelijke groepen gecreëerd binnen een scala aan bedrijven die officieel gevestigd zijn in Nederland, Luxemburg en Liechtenstein. Via deze firma’s verplaatste IKEA geld en winsten, om zo te profiteren van speciale belastingconstructies.

Naheffingen

Het onderzoek moet uitwijzen of de afspraken die IKEA met Nederland heeft in strijd zijn met EU-regels. Sinds 2013 heeft de Europese Commissie meer dan duizend belastingafspraken tussen EU-lidstaten en multinationals onder de loep genomen. Tot nu toe werden na vijf EU-onderzoeken vier landen gesommeerd om miljarden euro’s aan naheffingen op te leggen aan ondernemingen. Onder meer Apple, Starbucks, Fiat en Amazon kregen daar mee te maken.

Lees ook: Politiek en trustsector verstaan elkaar slecht

Het zal nog niet meevallen om alle feiten boven tafel te krijgen over het fiscale reilen en zeilen van IKEA, dat geen publiek bedrijf is. De onderneming bestaat uit tal van dochterbedrijven, die onder verschillende wet- en regelgeving vallen. De Europese Commissie en IKEA wilden tegenover de Financial Times niet reageren op het aanstaande onderzoek.

Meer onderzoeken

Momenteel lopen er nog EU-onderzoeken naar belastingontwijking door fastfoodketen McDonald’s en energieleverancier ENGIE. De afgelopen jaren heeft de EU werk gemaakt van het tegengaan van belastingontwijking. Daarbij zijn bepaalde mazen in de wet gedicht en lidstaten die het ontwijken van belasting mogelijk maken op de vingers getikt.