Erdogan wil ambassade in Oost-Jeruzalem

Eerder deze week deed de Turkse president een oproep aan de wereld om Oost-Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Erdogan tijdens het congres van zijn partij dit weekend.
Erdogan tijdens het congres van zijn partij dit weekend. Foto Jasin Bulbul/AP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil een ambassade openen in Oost-Jeruzalem. Dat zei het staatshoofd op een bijeenkomst van zijn AK-partij zondag, schrijft Reuters. Eerder deze week riepen moslimleiders onder leiding van Erdogan de internationale gemeenschap op om Oost-Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

“Als god het wil is de dag nabij dat we [in Oost-Jeruzalem, red.] een ambassade openen”, zei de president. Het is niet duidelijk hoe het Turkse staatshoofd van plan is om een ambassade in de stad te openen, aangezien Jeruzalem feitelijk volledig in handen is van Israël.

Het voornemen volgt op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem en de stad te erkennen als hoofdstad van Israël. De status van Jeruzalem is al decennialang een kritiek punt in de vredesbesprekingen tussen beide partijen. Oost-Jeruzalem werd in 1967 bezet door Israël, dat de historische plaats in het geheel ziet als hoofdstad. Palestijnen hopen juist dat het ooit de hoofdstad zal worden van een eigen staat.

‘Rode lijn voor moslims’

Erdogan had eerder deze week de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) bijeengeroepen in Istanbul in reactie op de Amerikaanse beslissing. Tijdens de conferentie zei hij dat Jeruzalem “een rode lijn voor moslims” is. In Turkije gingen de afgelopen weken duizenden mensen de straat op uit protest tegen het besluit van Trump.

In een gezamenlijke slotverklaring deden de 57 lidstaten een oproep aan de wereld om Palestina te erkennen als staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Ook zeiden de moslimlanden dat de VS hun bemiddelaarsrol in het Midden-Oosten zijn verloren.