Australische politie arresteert man om wapenhandel N-Korea

De 59-jarige verdachte zou raketonderdelen en steenkool verkopen op de zwarte markt namens Pyongyang.

Foto Kim Won-Jin/AFP

De Australische politie heeft zaterdag in Sydney een man gearresteerd omdat hij namens Noord-Korea zou hebben gehandeld in raketonderdelen en kolen. De 59-jarige verdachte wordt onder meer aangeklaagd voor het verspreiden van massavernietigingswapens, schrijft Reuters.

Ook zijn er nog eens vier aanklachten tegen hem opgesteld op basis van de bestaande VN-sancties tegen Noord-Korea. Volgens Australische media is de man Koreaans maar woont hij al meer dan dertig jaar Australië.

De verdachte wilde onder meer software voor raketbesturingssystemen verkopen. Ook probeerde hij Noord-Koreaans steenkool te slijten aan partijen in Indonesië en Vietnam. Daarmee zou hij tientallen miljoenen euro’s hebben kunnen verdienen voor het Noord-Koreaanse regime. Volgens een politiechef was de man “een loyale agent van Noord-Korea, die geloofde dat hij handelde voor een hoger patriottisch doel”.

Kernproeven Pyongyang

Er zou bewijs zijn dat hij in contact stond met hoge Noord-Koreaanse functionarissen. Zover bekend heeft de verdachte geen succesvolle transacties volbracht. De man hangt een celstraf van achttien jaar boven het hoofd. Woensdag zal hij voor het eerst worden voorgeleid.

De VN hebben eerder dit jaar de sancties voor Noord-Korea aangescherpt naar aanleiding van verschillende rakettesten en kernproeven van het regime. Pyongyang zegt onder meer in het bezit te zijn van een intercontinentale raket die het vaste land van de Verenigde Staten zou kunnen bereiken.

Terwijl Noord-Korea grote vorderingen maakt met zijn raketprogramma, heeft Amerika een president die zijn geduld begint te verliezen: Militair ingrijpen in Noord-Korea kent alleen doemscenario’s

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn afgelopen maand nog verder opgelopen na militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. Pyongyang ziet dit als bewijs dat de landen zich voorbereiden op oorlog met Noord-Korea.

    • Christiaan Paauwe