Aanslagpleger Berlijn langer bekend bij politie

De man die in december vorig jaar op bezoekers van een kerstmarkt in Berlijn inreed, werd al ruim een jaar afgeluisterd door de inlichtingendiensten.

Foto Clemens Bilan/EPA

De verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn vorig jaar, Anis Amri, was al sinds 2015 bij de Duitse politie in beeld als terreurverdachte. Volgens de krant Welt am Sonntag, dat een geheim dossier over Amri inzag, hielden de nationale inlichtingendiensten hem vanaf november dat jaar al in de gaten.

De Tunesiër zocht met zijn smartphone onder meer naar informatie over verschillende explosieven. Uit zijn telefoongegevens blijkt ook dat hij in februari 2016 een gesprek had met iemand in Libië, in het gebied dat in handen was van de terreurorganisatie Islamitische Staat. In dat gesprek zou Amri zich hebben aangeboden als zelfmoordterrorist. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen ontving in maart “concrete waarschuwingen” over plannen van Amri om een aanslag te plegen in Berlijn.

Lees ook: Na de aanslag in Berlijn wil Duitsland de politie en inlichtingendiensten centraliseren. De deelstaten willen echter niet te veel bevoegdheden uit handen geven.

Het dossier bevat informatie van ruim een jaar voor de aanslag. Het bleek echter onmogelijk om hem uit te zetten, omdat Tunesië weigerde hem een paspoort te geven.

Op 19 december vorig jaar reed de man met een gestolen vrachtwagen in op het publiek van een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven en vielen 67 gewonden. Amri vluchtte en werd een week later in een vuurgevecht doodgeschoten door de politie in Milaan, nadat hij bij een routine-controle was aangehouden.

Dit jaar worden in heel Duitsland zo’n 2.600 kerstmarkten gehouden. Naar aanleiding van de aanslag vorig jaar is op veel locaties de beveiliging opgeschroefd.