Tientallen doden in Filippijnen door tropische storm

De tropische storm Kai-Tak heeft veel schade veroorzaakt in de Filipijnen. Op een van de eilanden kwamen 26 mensen om door landverschuivingen.

Foto Alren Beronio/AFP

In de Filippijnen zijn 26 mensen omgekomen door aardverschuivingen als gevolg van de tropische storm Kai-Tak. Dat meldt persbureau AFP op basis van overheidsbronnen.

Nog eens twintig mensen worden vermisten. Lokale reddingswerkers vermoeden dat zij door de modderstromen zijn meegesleurd.

Meer dan veertigduizend mensen werden geëvacueerd. Elfduizend mensen werden in verschillende kustplaatsen ingesloten door het zware weer die leidde tot hoge golven. Duizenden vakantiegangers zijn in de Filippijnen gestrand omdat vluchten en veerboten werden geannuleerd.

110 kilometer per uur

Kai-Tak kwam zaterdag in het oosten van de Filippijnen aan land. Er zijn windsnelheden tot 110 kilometer per uur gemeten. Inmiddels is de storm afgezwakt. Volgens AFP zal president Rodrigo Duterte het getroffen gebied binnenkort bezoeken.

De storm heeft veel schade aangericht in de Filippijnen. In verschillende steden en dorpen viel de elektriciteit uit en raakten bruggen en wegen beschadigd. Vooral de eilanden Samar en Leyte zijn zwaar getroffen door door de storm. Bewoners van Leyte zeggen tegen AFP dat er zo veel regen viel dat het water op sommige plaatsen op anderhalve meter hoogte stond.

    • Lisa Dupuy