Tienduizenden geëvacueerd op Filipijnen wegens tropische storm

De zware regen zorgt voor hoge golven, veel regen en aardverschuivingen.

Vissers proberen hun boot te zekeren om te voorkomen dat hij door de hard wind van de tropische storm wegwaait.
Vissers proberen hun boot te zekeren om te voorkomen dat hij door de hard wind van de tropische storm wegwaait. Foto Francis Malasig / EPA

Op de Filipijnen zijn meer dan veertigduizend geëvacueerd vanwege de tropische storm Kai-Tak die momenteel over het land trekt. De zware regenval veroorzaakt overstromingen en aardverschuivingen, bericht Reuters.

Op dit moment zijn het vooral de oostelijke provincies Leyte en Samar die onder de storm te lijden hebben. Hoge golven hebben zeker elfduizend mensen ingesloten in de verschillende kustplaatsen, zij kunnen niet wegkomen. In ieder geval drie mensen zijn omgekomen, onder wie een jongetje van twee jaar oud. Zes anderen worden nog vermist.

Ook vluchten zijn afgelast. Over gewonden en materiële schade hebben de hulpverleners nog niets bekendgemaakt. De storm gaat gepaard met windsnelheden van 80 kilometer per uur en windstoten van 110 kilometer per uur. In de regio Cebu is op veel plekken de elektriciteit uitgevallen.