Republikeinen VS komen tot één belastingplan

Eerder stemden de Senaat en het Huis van Afgevaardigden in met belastingwijzigingen die niet helemaal overeen kwamen. Nu is er een definitieve versie.

President Donald Trump vrijdag vlak voor vertrek naar een bijeenkomst van de FBI.
President Donald Trump vrijdag vlak voor vertrek naar een bijeenkomst van de FBI. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Na enkele weken van onzekerheid zijn Republikeinen in de Verenigde Staten er vrijdagavond lokale tijd in geslaagd het eens te worden over het hervormen van het belastingstelsel. In de uiteindelijke afspraken gaat de belasting voor grote bedrijven omlaag van 37 procent naar 21 procent, schrijft persbureau AP. Ook de meeste burgers gaan minder belasting betalen, hoewel rijke Amerikanen daar meer van profiteren dan arme.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat stemden de afgelopen weken al afzonderlijk van elkaar in met de belastingverlagingen die president Trump de Amerikanen heeft beloofd. Het punt was dat de plannen waarover beide huizen zich uitspraken van elkaar verschilden. Nu zijn de Republikeinse fracties het dus eens geworden over één plan.

Er zijn veel vragen te stellen bij het plan, schreef NRC vorige week in een commentaar. Vooral rijke Amerikanen gaan erop vooruit

Het vormen van een definitieve versie van het belastingplan viel vooral de Republikeinen in de Senaat zwaar. Verschillende senatoren, onder wie Marco Rubio uit Florida, dreigden de afgelopen weken hun handen van de afspraken af te trekken. Dat was funest geweest, aangezien de Republikeinse partij slechts een 52-48 meerderheid heeft in die kamer, en alle Democraten tegen het plan zijn.

Meerderheid lijkt in zicht

Ook nu is nog niet helemaal zeker of het plan door de Senaat gaat komen, maar volgens The New York Times lijkt “de eindstreep in zicht”. Na aanpassing van de uiteindelijke versie schaarde ook de invloedrijke Rubio zich achter de afspraken. Rubio wilde alleen instemmen als er een hogere bijdrage kwam voor kinderen uit lage inkomensgroepen.

Van drie Republikeinse senatoren is nog onduidelijk of ze zullen instemmen met het plan. Mike Lee (Utah) toonde zich in een reactie echter voorzichtig positief, aldus The New York Times. “Ik kijk uit naar het lezen van de volledige tekst. Hopelijk kan ik de wet dan steunen”, aldus de senator, die zich net als Rubio hardmaakte voor een hogere bijdrage voor kinderen. Ook Susan Collins lijkt zich volgens Amerikaanse media achter de belastingafspraken te scharen.

Verwacht wordt nu dat de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zich volgende week over het plan uitspreken, zodat president Trump de wet nog voor de jaarwisseling kan ondertekenen. Voor de Amerikaanse president is de belastingverlaging zijn eerste grote politieke overwinning. Een nieuwe zorgwet en een inreisverbod voor inwoners van moslimlanden haalden het eerder niet.

    • Joost Pijpker