Real Madrid opnieuw wereldkampioen voor clubs

De winnaar van de Champions League had aan één doelpunt genoeg tegen het Braziliaanse Grêmio. Het is de derde titel voor Real.

Cristiano Ronaldo legt aan voor de vrije trap, die de 1-0 oplevert. Foto Hassan Ammar/AP

Real Madrid mag zich voor het tweede jaar op rij het beste clubteam ter wereld noemen. De Spanjaarden wonnen in de finale van het WK voor clubteams van het Braziliaanse Grêmio. Een minimale zege bleek voldoende voor de titel: 1-0.

De winnaar van de Champions League begon beter dan die van de Zuid-Amerikaanse tegenhanger Copa Libertadores. Toch duurde het twintig minuten voor er een echte kans te noteren viel. Middenvelder Isco schoot van afstand net over. Edilson deed iets terug voor Grêmio, maar ook zijn vrije trap ging over. In de eerste helft volgde alleen nog een kans voor Cristiano Ronaldo, die hij verprutste door slecht aan te nemen in het strafschopgebied.

Vrije trap

Ook in de tweede helft kwam het gevaar vooral van grote afstand. Ronaldo knalde van dertig meter naast. Twee minuten later, in de 53ste minuut, was het toch raak. Van afstand, zoals in het spelbeeld paste. Cristiano Ronaldo ging met zijn kenmerkende pose, benen wijd, achter een vrije trap staan. Zijn lange aanloop deed vermoeden dat hij de bal hoog in het doel wilde knallen. Hij krulde de bal echter beheerst met een stuit in de linkerhoek, precies waar de keeper niet stond.

Een paar minuten later leek de wedstrijd beslist, maar een goal van Ronaldo werd wegens buitenspel afgekeurd. De verhoudingen bleven in de rest van de wedstrijd ongewijzigd. Real domineerde, maar kwam niet meer tot scoren. Het dichtst bij een doelpunt kwam invaller Gareth Bale. Zijn inzet met buitenkant links ging via de vingertoppen van de keeper over.

Het toernooi werd gespeeld in Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten. De titel is de derde voor Real Madrid in de huidige opzet, die begon in 2005. In de halve finale rekende Real Madrid af met het Al Jazira van trainer Henk ten Cate, uit het gastland.

    • Joram Bolle