PVV-lijsttrekker in Rotterdam binnen dag van lijst gehaald

De PVV heeft Géza Hegedüs vrijdag teruggetrokken als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Hij was een dag eerder door partijleider Geert Wilders voorgesteld. De PVV zegt informatie te hebben gekregen die „onaanvaardbaar” is. „Tot onze grote spijt hebben wij kennisgenomen van nieuwe, ons niet bekende, informatie rondom lijsttrekker Géza Hegedüs”, aldus de PVV in een verklaring.

„Als we dit hadden geweten, dan was de heer Hegedüs nooit op de lijst gezet”, reageerde PVV-leider Geert Wilders. Om wat voor informatie het gaat, is niet bekendgemaakt. Het AD meldde vrijdagmiddag dat Hegedüs in 2014 respect had betuigd aan Holocaustontkenner David Irving. Ook heeft Hegedüs gezegd dat hij „stapje voor stapje” wil toewerken naar een „etnostaat van etnische Nederlanders”, zonder alle „Mohammedanen en niet-blanke Nederlanders”. Zonodig moeten zij „met dwang” worden uitgezet. Hij zou dit hebben gezegd in een podcast van Erkenbrand, een organisatie die door Sociale Zaken extreem racistisch en antisemitisch wordt genoemd en wordt gelinkt aan alt-right.

Vanaf de oprichting van de PVV was Wilders bang dat mensen met extreem-rechtse ideeën zich bij de partij zouden aanmelden. In het boekje Kies voor Vrijheid schreef hij over hoe belangrijk het was „veel aandacht en zorg aan de selectie van kandidaten” te besteden.

PVV-kandidatenselectie pagina 6
    • Enzo van Steenbergen
    • Maarten Dallinga