PSV sluit week af met winst, na verlies en gelijkspel

De koploper had het makkelijk tegen ADO Den Haag: 3-0. PEC Zwolle won van Willem II, Heerenveen van NAC en VVV versloeg Roda. Twente en Vitesse speelden gelijk.

PSV viert de 2-0 van Luuk de Jong.
PSV viert de 2-0 van Luuk de Jong. Foto ANP

PSV weet weer wat winnen is. Na een nederlaag tegen Ajax en een gelijkspel tegen FC Groningen, won de ploeg uit Eindhoven makkelijk van ADO Den Haag. Het werd 3-0.

Met nog 83 minuten te spelen was de wedstrijd eigenlijk beslist. In de vijde en de zevende minuut was het spits Luuk de Jong die voor PSV scoorde. De eerste was bewust, de tweede niet. ADO-verdediger Kuipers, die zijn debuut maakte, schoot tegen de voeten van De Jong aan, waarna de bal in het doel verdween.

Kuipers kon ook de 3-0 van PSV verweten worden. Hij werkte Steven Bergwijn tegen de grond in het strafschopgebied. Marco van Ginkel schoot de penalty raak.
Alsof dat nog niet genoeg pech voor ADO was in de eerste helft, raakte ook doelman Zwinkels geblesseerd. Hij liep een kwetsuur aan zijn elleboog op.

In de tweede helft werd niet meer gescoord. Het belangrijkste feit was dat ADO besloot dat de zelfkastijding nog wel een stapje verder kon gaan. Thomas Meissner pakte zijn tweede gele kaart en mocht tien minuten eerder dan z’n ploeggenoten teleurgesteld gaan douchen.

Door de overwinning eigent PSV zich de symbolische titel van winterkampioen toe. Volgende week speelt PSV tegen Vitesse de laatste wedstrijd voor de winterstop, maar de Eindhovenaren hebben na dit weekend minstens vijf punten voorsprong op belagers Ajax en AZ.

FC Twente - Vitesse

Mason Mount zorgt met een dropkick voor de 1-1 van Vitesse. Foto ANP

In Enschede deelden FC Twente en Vitesse de punten. Een matig boeiende wedstrijd eindigde in 1-1.

Twente begon met zelfvertrouwen aan de wedstrijd, ongetwijfeld geholpen door de midweekse overwinning op NAC, de eerste winst sinds oktober. Jensen schoof in de veertiende minuut de 1-0 langs Vitesse-keeper Pasveer.

Daarna namen de Arnhemmers het initiatief. Dat resulteerde na 28 minuten in de gelijkmaker. Flipperkastuitverdedigen in het strafschopgebied van Twente bracht de bal uiteindelijk voor de voeten van Chelsea-huurling Mason Mount, die met een mooie dropkick scoorde.

Vitesse komt na zestien wedstrijden op 24 punten en staat zevende. Twente blijft met veertien punten in de gevarenzone, op een vijftiende plek.

Roda JC - VVV

Een duel tussen El Makrini (Roda, onder) en Seuntjens (VVV, boven). Foto ANP

VVV is niet alleen op de ranglijst de beste Limburgse eredivisieploeg. Ook in een onderling duel toonde VVV beter te zijn dan Roda JC. In Kerkrade wonnen de Venloënaren met 0-1.

De toeschouwers moesten wel veel geduld hebben voordat ze het eerste en enige doelpunt van de wedstrijd te zien kregen. Pas in 76ste minuut kwam VVV op voorsprong. Clint Leemans was de doelpuntenmaker.

Roda wist daar bar weinig tegenover te stellen. De ploeg wist het alleen zichzelf nog moeilijker te maken. Auassar kreeg in de 83ste minuut rood omdat hij de doorgebroken Van Bruggen neerhaalde.

Met 11 punten blijft Roda laastste staan. VVV komt op 17 punten.

Willem II - PEC Zwolle

Mustafa Saymak viert zijn winnende treffer. Foto ANP

Na tijdens het midweekse programma al een punt te hebben gepakt tegen Vitesse, leek Willem II opnieuw een goed resultaat te behalen tegen een team uit de subtop. In Tilburg werd echter verloren van PEC Zwolle, na een 2-0 voorsprong.

De Spanjaard Fran Sol opende de score in de tiende minuut. In de 36ste minuut was het Rienstra die de voorsprong uitbouwde. Nog voor rust scoorde Zwolle de aansluitingstreffer. Erik Bakker benutte een strafschop.

Met nog een half uur te spelen maakte Zwolle de achterstand ongedaan, via Mustafa Saymak. Die bleek zich te ontwikkelen tot de beul van Willem II. In de 85ste minuut schoot hij ook de winnende 2-3 binnen. Zwolle blijft door de winst in Tilburg vierde staan, Willem II veertiende.

Heerenveen - NAC

Pelle van Amersfoort ziet hoe zijn 1-0 achter de doelman van NAC de goal in rolt. Foto ANP

In Heerenveen won de thuisclub van NAC. Eén doelpunt was genoeg voor drie punten. Daarmee pakte Heerenveen z’n eerste thuisoverwinning sinds 10 september.

Er viel weinig te genieten in Friesland. In de eerste helft waren er twee kleine kansjes en was Heerenveen iets beter. In de tweede helft volgde dan toch de 1-0. Pelle van Amersfoort rondde beheersd af, na een fout van een NAC-verdediger. Daar bleef het bij.