Oostenrijk

Extreem-rechts FPÖ in regering Oostenrijk

De conservatieve ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ gaan samen een coalitie vormen in Oostenrijk. Het is voor het eerst in ruim tien jaar dat de FPÖ in de regering komt. ÖVP-leider Sebastian Kurz wordt de nieuwe premier. Met deze coalitie wordt Oostenrijk het enige West-Europese land met een extreem-rechtse partij in de regering. De coalitieonderhandelingen duurden ongeveer zeven weken. De ÖVP won de verkiezingen met ongeveer eenderde van de stemmen, een stijging van zo’n 8 procentpunt ten opzichte van de vorige verkiezingen, in 2013. Anti-immigratiepartij FPÖ haalde meer dan een kwart van de stemmen, een stijging van ruim 5 procentpunt. Details over de koers van de nieuwe regering worden op zaterdagmiddag bekendgemaakt. Dan wordt er ook duidelijk wie de bewindslieden zullen worden. (NRC)