Nuon: windpark in zee zonder subsidie

energie In 2022 kan zonder staatssteun het eerste windmolenpark in de Noordzee draaien. Nuon neemt als eerste het risico.

Geplande windparken op de Noordzee
Geplande windparken op de Noordzee

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall wil zonder overheidssubsidie een groot windpark in de Nederlandse Noordzee bouwen. Dat maakte het bedrijf, dat eigenaar is van het Nederlandse Nuon, vrijdag bekend.

Het is de eerste keer dat een bedrijf zegt dat het een Nederlands windpark zonder subsidie kan bouwen. Het windpark Hollandse Kust Zuid I en II moet in 2022 worden opgeleverd. Vrijdag opende de inschrijfprocedure.

De Nederlandse overheid bespaart honderden miljoenen met de subsidievrije veiling. „Het is zelfs het eerste windpark op zee ter wereld dat zonder subsidie wordt gebouwd”, zegt Hilbert Klok, offshore-expert bij de branche-vereniging Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

Er worden tot 2023 vijf grote windparken op de Noordzee aangelegd, met een vermogen van in totaal 3.500 megawatt (MW). Ter vergelijking: het totale windvermogen op de Noordzee is nu nog 1.000 MW. De nieuwe parken zijn elk goed voor 700 MW. Ze zijn dus veel groter dan de huidige Nederlandse windparken op zee, en kunnen elk energie leveren voor een miljoen huishoudens.

‘Hollandse Kust Zuid I en II’, dat ruim 20 kilometer uit de kust tussen Leiden en Haarlem komt, is het derde van de vijf waarvan de kavels worden geveild.

De kosten voor de aanleg van windparken zijn de afgelopen jaren gekelderd, en daarmee ook de subsidies. Voor het vorige windpark van 700 MW, Borssele III-IV waarvan de kavels in december 2016 werden geveild, moet de overheid nog circa 300 miljoen euro subsidie uittrekken, verdeeld over vijftien jaar.

Dat bod, van een consortium van energiebedrijven Shell en Eneco, het Japanse Mitsubishi en offshore-bedrijf Van Oord, werd destijds met verbazing ontvangen. Eerder nog werden de subsidiekosten voor een groot windpark op enkele miljarden geraamd. Vorige maand verklaarde bestuurder Kees-Jan Rameau van Eneco nog tegenover het FDdat Nederlandse windparken bij de huidige stroomprijs nog niet zonder subsidie kunnen.

In Duitsland zijn er eerder dit jaar ook al kavels voor vier windparken zonder subsidie geveild, aan het Deense energiebedrijf Ørsted (voorheen Dong) en het Duitse energiebedrijf Energie Baden-Württemberg.

Toch werd van tevoren getwijfeld of er bedrijven zouden inschrijven op de eerste Nederlandse subsidieloze veiling. Hilbert Klok van NWEA: „De Duitse parken hoeven pas in 2025 klaar te zijn, waardoor exploitanten kunnen profiteren van toekomstige prijsdalingen.”

Vattenfall denkt dat het windpark Hollandse Kust Zuid I en II toch zo voordelig kan bouwen, dat het geen enkele subsidie nodig heeft. „We zijn ervan overtuigd dat we dit windpark kunnen en zullen bouwen zodat het de komende decennia duurzame stroom kan leveren”, aldus directielid Gunnar Groebler van Vattenfall in een persbericht.

Bieden tot donderdag

Andere bieders hebben zich nog niet bekendgemaakt. De subsidie-vrije tender loopt tot aanstaande donderdag, 21 december. Als er meerdere partijen inschrijven, wint degene met het beste plan.

Hoewel er dan geen subsidie wordt verstrekt voor de exploitatie van windparken, is er nog wel een bedrag van enkele miljarden nodig voor de infrastructuur, zoals kabels, om de vijf grote parken aan te sluiten op het Nederlandse elektriciteitsnet. Voor de organisatie daarvan is Tennet als netbeheerder verantwoordelijk.

Het Planbureau voor de Leefomgeving en onderzoeksinstituut ECN waarschuwden in de Nationale Energieverkenning in oktober nog wel voor de risico’s: als de kostprijsdalingen tegenvallen, kan „vertraging van de uitrol optreden”. Het PBL verwacht wel dat de 2023-doelstellingen voor wind op zee worden gehaald.

Ook na 2023 moeten er in hoog tempo windparken op de Nederlandse Noordzee worden aangelegd. In de vorig jaar verschenen Energieagenda van het ministerie van Economische Zaken werd uitgegaan van een verder groei van 1.000 MW per jaar, en de plannen in het regeerakkoord duiden daar ook op.