Nieuwe bondskanselier: Oostenrijk blijft sterk betrokken bij EU

Dat zei Sebastian Kurz bij de presentatie van de coalitie, die zijn ÖVP vormt met de extreem-rechtse FPÖ. De FPÖ krijgt enkele belangrijke ministeries.

Sebastian Kurz (r., ÖVP) met Heinz-Christian Strache (l., FPÖ) bij de presentatie van hun kabinet in Wenen.
Sebastian Kurz (r., ÖVP) met Heinz-Christian Strache (l., FPÖ) bij de presentatie van hun kabinet in Wenen. Foto Leonhard Föger/Reuters

Sebastian Kurz (31), de aankomende bondskanselier van Oostenrijk, heeft gezegd dat zijn nieuwe regering een sterke betrokkenheid blijft houden bij de EU. Wel moet er sprake zijn van meer “subsidiariteit”, waardoor meer bevoegdheden bij afzonderlijke lidstaten komen te liggen, zei hij bij de presentatie van zijn kabinet zaterdagmiddag. Dat meldt persbureau AFP.

Met zijn woorden leek Kurz de zorg over een mogelijke anti-EU-koers van zijn kabinet weg te willen nemen. De conservatieve ÖVP van Kurz vormt een coalitie met de extreem-rechtse en eurosceptische FPÖ. Om zijn punt nog verder kracht bij te zetten kondigde hij aan dat er geen mogelijkheid in Oostenrijk komt voor een referendum over een uittreden uit de EU, zoals in het Verenigd Koninkrijk.

Ook gaf Kurz aan dat Oostenrijk niet van standpunt zal veranderen over de sancties die zijn opgelegd aan Rusland. De FPÖ heeft een verbond met de partij van de Russische president Poetin.

Verdeling ministeries

In ruil voor een gematigd standpunt ten opzichte van EU-politiek heeft de FPÖ wel enkele stevige ministerposten gekregen, zo bleek tijdens de presentatie. De extreem-rechtse partij heeft onder meer Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie als ministeries gekregen.

De ÖVP krijgt de ministeries van Financiën en Justitie als belangrijkste posten. Enkele bevoegdheden over EU-aangelegenheden worden overgeheveld van Buitenlandse Zaken naar het ministerie van bondskanselier Kurz.

FPÖ-leider Heinz-Christian Strache wordt vicebondskanselier. Voormalig presidentskandidaat Norbert Hofer gaat leiding geven aan het ministerie van Transport.

De FPÖ heeft tien jaar lang niet in de regering gezeten in Oostenrijk. Vrijdag werd na zeven weken onderhandelen bekendgemaakt dat er een akkoord was gesloten voor het vormen van een coalitie met de ÖVP. Maandag wordt de regering geïnstalleerd.

    • Joram Bolle