Maastricht

2 doden bij steekpartijen, ‘verwarde man’ gepakt

Een team van zo’n twintig rechercheurs doet onderzoek naar twee steekpartijen donderdagavond in Maastricht, waarbij twee doden vielen. De slachtoffers van de steekpartijen zijn een man van 46 en een vrouw van 56. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Volgens buurtbewoners komen zowel de omgekomen slachtoffers als de vermoedelijke dader uit Syrië.

De eerste steekpartij vond omstreeks 21.00 uur plaats in het noordwesten van de stad. Daar werd bij een ruzie de man doodgestoken, waarna de dader op de vlucht sloeg. Even verderop kwam de vrouw door messteken om het leven. Twee andere personen raakten gewond: een man van 50 en de 21-jarige dochter van de overleden vrouw. Zij verblijft nog in het ziekenhuis, het is onbekend hoe ze eraan toe is.

Ook de verdachte, een man van 37 uit Maastricht, raakte bij de geweldsincidenten gewond. Hij werd even later aangehouden in een ruimte bij de moskee aan de Weustenraadstraat. Daarna werd hij overgebracht naar het ziekenhuis, waaruit hij inmiddels is ontslagen. De verdachte is naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) liet vrijdagochtend weten dat het gaat om een „heel verward persoon”. De politie meldde eerder op vrijdag dat er „geen enkele reden is om te veronderstellen dat de incidenten een terroristisch motief hebben”. Volgens de politie is sprake van een groot recherche-onderzoek. Premier Rutte betuigde vanuit Brussel zijn medeleven met de families van de slachtoffers. Dat hij zich uitsprak, komt omdat even werd gedacht aan terrorisme. Vrijdag zijn verschillende woningen en de ruimte bij de moskee doorzocht. De politie onderzoekt onder meer of er een verband is tussen de twee steekpartijen en of de verdachte en de slachtoffers elkaar kenden. (NRC)