‘Kromo’ voorbij de twijfel laat Sjöström achter zich

Zwemmen

Een wereldrecord voor Nederland op de 4x50 vrij, goud op de 100 meter vrije slag. Ranomi Kromowidjojo heerst op de EK kortebaan.

De Nederlandse estafettezwemsters hebben vrijdag bij de Europese kampioenschappen kortebaan het goud veroverd op de 4x50 meter vrije slag. Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Tamara van Vliet en debutante Valerie van Roon deden dat in een nieuw wereldrecord: 1.33,91. De mondiale toptijd was met 1.34,24 sinds december 2014 al in Nederlandse handen. Kromowidjojo en Heemskerk pakten toen samen met Inge Dekker en Maud van der Meer de wereldtitel in Doha.

'Kromo' dook vrijdag in Kopenhagen als eerste het water in en bezorgde Nederland met een flitsende 23,42 seconden direct een flinke voorsprong. Heemskerk maakte het gat groter en na een eveneens sterk optreden van Van Vliet mocht de 19-jarige Van Roon het afmaken.

Zweden eindigde met Michelle Coleman en Sarah Sjöström in de ploeg op gepaste afstand (1.35,92). Het brons ging naar gastland Denemarken, vooral dankzij de sterke slotzwemster Pernille Blume (1.36,02).

Voor Kromowidjojo staat de teller na twee dagen in het Deense water al op vier gouden medailles. De 27-jarige Groningse veroverde donderdag haar eerste Europese titel op de 50 vlinder, kort daarna gevolgd door goud op de 4x50 wissel. Vrijdag was ze eerst de beste op het 'koninginnennummer', de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo troefde met een Nederlands record van 50,95 titelverdedigster Sjöström af. Ze gaat in het weekeinde ook nog op jacht naar medailles op de 100 vlinder en 50 vrij, het nummer waarop ze twee jaar geleden EK-titel veroverde.

„De 100 vrij was de afstand waar van ik dacht: die gaat het moeilijkste worden om te winnen, met Sarah als concurrente”, zei Kromowidjojo. „Daarom ben ik extra blij met goud. En ook nog in een persoonlijk én Nederlands record, voor het eerst onder de 51 seconden.”

De drievoudig olympisch kampioene besloot onder de nieuwe coach Marcel Wouda nog minimaal een jaar door te gaan en kreeg afgelopen zomer bij de WK langebaan in Boedapest de bevestiging dat ze nog altijd tot de wereldtop behoort. In de schaduw van de dominante Sjöström pakte Kromowidjojo daar drie zilveren en één bronzen medaille. Daarna maakte ze bekend door te gaan tot de Spelen in Tokio 2020. (ANP)