Opinie

Kabouter Buttplug

Rond de sokkel van Kabouter Buttplug voltrekt zich een bedevaart. De één legt er een deken neer, de ander een dekbed, de derde een sjaal of een paar schoenen. Af en aan lopen mensen met tassen vol geschenken. Een man parkeert zijn Skoda op de stoep van het Eendrachtsplein en laadt de achterbak uit. „We gaan binnenkort verhuizen, dus hebben we alvast de zolder geruimd”, zegt hij en deponeert zijn dozen.

Als in een processie trekken de gulle gevers langs het beeld. Een vrouw met een boodschappenkar vol kleding, een man met een lammy coat, en een bejaarde met twee ijsmutsen. „Meer heb ik niet”, zegt ze bijna verontschuldigend.

Tim Daalderop (29) kijkt tevreden toe. Hij deed een oproep op Facebook om dekens te brengen voor daklozen. „Ik was in Barcelona en zag hoe daklozen daar ’s nachts op straat liggen te kleumen. De economische crisis heeft daar harder toegeslagen dan hier”, legt de Rotterdamse tekstschrijver uit. „Daar ben ik op het idee gekomen. En waar kun je zo’n actie nu beter uitvoeren dan bij een beeld dat iedereen kent?”

Later die middag doneert „hardcore atheïst” Tim de opbrengst aan het Leger des Heils, dat het op zijn beurt weer zal uitdelen aan daklozen. „Mensen doen graag goed, alleen hebben ze even een zetje nodig”, weet een vriend van Tim die meehelpt. „Er is in Rotterdam nog veel warmte en genegenheid”, vult een vriendin aan. Dat is te merken: de stapel bij Kabouter Buttplug wordt zienderogen hoger.

Voor sommige gevers is een deken of kledingstuk niet voldoende. Ze leggen er een kerststol bovenop of een chocoladeletter. De schenker van de lammy coat zegt dat het zijn topstuk is. Een offertje. De moeder van Tim komt aanlopen en zegt: „Iedereen kan dakloos worden, u en ik ook. Goed om te beseffen, niet? Ik maak altijd graag een praatje met daklozen.” Tim: „Nu het winter wordt, zijn de dekens hard nodig. Als je het zelf goed hebt, is het een kleine moeite om iets af te staan.”

Tijdens de korte duur van de actie, één uur, defileren meer dan veertig mensen langs Kabouter Buttplug. Hij staat bijna tot aan zijn voeten in de cadeaus. De kabouter heeft in lange tijd niet meer zo’n mooi sprookje gezien.