Hoofd Argentijnse marine ontslagen na ramp onderzeeër

De ARA San Juan is nog steeds niet teruggevonden. Marcelo Srur is de hoogste in functie die tot nu toe het veld moet ruimen vanwege het ongeval.

Admiraal Marcelo Srur (l.) en kapitein Walter Krawinkel (r.) in gesprek met president Macri op 24 november in Buenos Aires. Foto Reuters

Het hoofd van de Argentijnse marine is zaterdag ontslagen door de minister van Defensie. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Argentijnse media. Het ontslag van Marcelo Srur komt ongeveer een maand nadat de onderzeeër ARA San Juan met 44 opvarenden aan boord verdween. De boot is nog niet teruggevonden. Srur stond sinds januari 2016 aan het hoofd van de marine.

Volgens de Argentijnse krant La Nacion volgt de beslissing van minister Aguad op een grote personeelscrisis die afgelopen week is ontstaan door toedoen van Srur. Srur ontsloeg Enrique López Mazzeo, de nummer drie van de marine in hiërarchie, en Claudio Villamide, de hoogste baas van het onderzee-onderdeel van de marine. Uit solidariteit dienden vier commandanten van verschillende marineonderdelen zelf hun ontslag in.

De ARA San Juan verdween op 15 november van de radar, op zo’n 400 kilometer van de Argentijnse kust. Met hulp van verschillende landen werd gezocht naar de onderzeeër, zonder succes.

Oorzaak nog altijd onbekend

Op 1 december werd besloten de reddingsmissie te staken. Op een lager pitje gaat de zoektocht naar het wrak nog wel door. De bemanning zou volgens ruime schattingen maximaal tien dagen aan zuurstof aan boord hebben gehad.

Zeker is dat ARA San Juan elektrische problemen heeft gehad. Ook werd er een explosie waargenomen in de buurt van de positie van de onderzeeër. Het is echter nog onbekend wat de oorzaak van het ongeval is.

Het ministerie leverde kritiek op de marinetop voor de manier waarop het met de ramp met de onderzeeër is omgegaan. Het stelde een speciale commissie in om te onderzoeken wat er precies met de boot is gebeurd. Ook van nabestaanden kwam er kritiek, bijvoorbeeld voor de wijze waarop werd aangekondigd dat er niet langer naar overlevenden gezocht wordt.

    • Joram Bolle