Honderden aanhoudingen in actie tegen Boko Haram

Naast strijders heeft het leger van Nigeria ook meer dan tweehonderd vrouwen en kinderen aangehouden. Hulporganisaties maken zich daarover zorgen.

Een Britse militair geeft Nigeriaanse collega's les in hoe wapens werken. Het Verenigd Koninkrijk helpt Nigeria in de strijd tegen Boko Haram. Foto BHC/EPA

Het leger van Nigeria heeft de afgelopen twee weken zeker vierhonderd arrestaties verricht tijdens een klopjacht op leden van terreurgroep Boko Haram. Naast strijders zijn ook echtgenotes en kinderen aangehouden, laat kolonel Onyema Nwachukwu tegenover persbureau AP weten. Het is volgens hem de grootste operatie in lange tijd.

In het noordoosten van Nigeria , het gebied waar Boko Haram zich ophoudt, hield het leger 167 strijders aan. Ook werden 67 vrouwen en 173 kinderen gearresteerd, stelt Nwachukwu. Zij worden na onderzoek overgebracht naar vluchtelingenkampen. Bij een vergelijkbare legeractie in een ander deel van Nigeria hield het leger nog eens 57 strijders aan.

Twee maanden geleden werden in één klap bijna 1.700 strijders van Boko Haram veroordeeld. Dat was het grootste proces tegen de terreurbeweging tot nu toe

Volgens het Nigeriaanse leger zijn bij de beide acties ook veel strijders van Boko Haram om het leven gekomen, maar verdere details gaf kolonel Nwachukwu daarover niet. De strijd tegen de terreurgroep leek een jaar geleden op zijn einde te lopen. President Muhammadu Buhari zei toen dat de beweging “vermorzeld” was. In de laatste maanden neemt het aantal bomaanslagen en andere aanvallen van Boko Haram echter weer toe.

Lukraak aangehouden

De islamitische terreurbeweging Boko Haram wordt verantwoordelijk gehouden voor zeker twintigduizend doden sinds de opkomst acht jaar geleden. Niet alleen Nigeria is daar slachtoffer van; hetzelfde geldt voor buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen. De beweging ontvoert met enige regelmaat vrouwen, die ze zelfmoordaanslagen laten uitvoeren.

Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen dat het Nigeriaanse leger zich in de antiterreuracties nu niet alleen richt op strijders, maar ook vrouwen en kinderen aanhoudt, schrijft AP. Volgens hen worden veel van hen namelijk lukraak aangehouden, zonder dat er duidelijke vermoedens van schuld zijn.

    • Joost Pijpker