Europees onderzoek Russische fraude

Zaak-Magnitsky

In tien Europese landen wordt onderzoek gedaan naar de grootste bekende Russische belastingfraude ooit, van 230 miljoen dollar.

In tien Europese landen lopen justitiële onderzoeken naar geldstromen die in verband worden gebracht met de grootste bekende belastingfraude uit de Russische geschiedenis. Het gaat om delen van 230 miljoen dollar (195 miljoen euro) belastinggeld die door Russische overheidsfunctionarissen zijn verduisterd. Dat bevestigt Europol.

De Russische jurist Sergej Magnitsky ontdekte de fraude in 2007. Daarop werd hij zelf gearresteerd. Hij stierf in 2009 in de cel. Drie jaar later nam het Amerikaanse Congres de Magnitsky-wet aan die sancties oplegt aan betrokken Russen. De kwestie zorgt al jaren voor spanningen tussen Moskou en de VS en speelt een rol in het onderzoek naar Trumps Russische connecties

Delen van de 230 miljoen dollar zijn mogelijk witgewassen in de VS en Europa. Vorige maand werd bekend dat de fiscale opsporingsdienst FIOD in opdracht van het OM een onderzoek is begonnen in Nederland naar mogelijk witwassen door het vastgoedbedrijf Prevezon Holdings, eigendom van de Russische zakenman Denis Katsyv. Via Nederland investeerde Prevezon in Duitse vastgoedprojecten.

Naast Nederland doen Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Cyprus, Moldavië en de Baltische staten onderzoek. Europol, samenwerkende Europese politiediensten in Den Haag, helpt onder andere met informatie-uitwisseling tussen de landen, aldus een woordvoerder. Ook in Canada loopt een onderzoek.

In de VS eindigde een zaak tegen Prevezon dit jaar in een schikking. Eigenaar Katsyv werd bij de zaak geholpen door Natalia Veselnitskaja, de Russische advocaat die in 2016 een ontmoeting had met president Trumps zoon Don jr. en schoonzoon Jared Kushner. Daarbij zou zij Trumps campagneteam belastende informatie hebben aangeboden over presidentskandidaat Hillary Clinton en hebben gelobbyd voor opheffen van de Magnitsky-wet.

De Magnitsky-miljoenen pagina 24-25
    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Eva Cukier