Breed Europees onderzoek naar Russische fraude

Zaak-Magnitsky In tien Europese landen wordt onderzoek gedaan naar de grootste bekende Russische belastingfraude ooit, van 230 miljoen dollar.

In tien Europese landen lopen er justitiële onderzoeken naar geldstromen die in verband worden gebracht met de grootste bekende belastingfraude uit de Russische geschiedenis. Het gaat om delen van 230 miljoen dollar (195 miljoen euro) belastinggeld die door Russische overheidsfunctionarissen zijn verduisterd. Dat bevestigt Europol, dat hulp biedt bij de onderzoeken.

De Russische jurist Sergej Magnitsky ontdekte de fraude in 2007. Daarop werd hij zelf gearresteerd en stierf hij in 2009 in de cel. Drie jaar later nam het Amerikaanse Congres de Magnitsky-wet aan, die sancties oplegt aan betrokken Russen. De kwestie leidt al jaren tot spanningen tussen Rusland en de VS en speelt een rol in het onderzoek naar de Russische connecties van Trump.

Behalve op het politieke toneel wordt de strijd ook in de rechtszaal gevoerd. Delen van de 230 miljoen dollar zijn mogelijk witgewassen in de VS en Europa.

Vorige maand werd bekend dat de fiscale opsporingsdienst FIOD in opdracht van het Openbaar Ministerie een onderzoek is begonnen in Nederland naar mogelijk witwassen door het vastgoedbedrijf Prevezon Holdings, eigendom van de Russische zakenman Denis Katsyv. Via Nederland investeerde Prevezon in een aantal Duitse vastgoedprojecten.

Behalve Nederland doen Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Cyprus, Moldavië en de Baltische staten onderzoek naar geldstromen die mogelijk verband houden met de Russische fraude.

Europol, de samenwerkende Europese politiediensten in Den Haag, helpt onder meer met informatie-uitwisseling tussen de landen, aldus een woordvoerder. Ook in Canada loopt er een onderzoek.

In de VS eindigde een rechtszaak tegen Prevezon dit voorjaar in een schikking. Prevezon-eigenaar Katsyv werd bij de zaak geholpen door Natalia Veselnitskaja, de Russische advocaat die in 2016 een ontmoeting had met Trumps zoon Don jr. en schoonzoon Jared Kushner. Daarbij zou zij Trumps campagneteam belastende informatie hebben aangeboden over presidentskandidaat Hillary Clinton en hebben gelobbyd voor het opheffen van de Magnitsky-wet.

De Magnitsky-miljoenen Pagina E6-9