EK kortebaan

Wereldrecord voor estafettezwemsters

De Nederlandse estafettezwemsters hebben vrijdag bij de EK kortebaan goud veroverd op de 4x50 meter vrije slag. Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Tamara van Vliet en debutante Valerie van Roon deden dat in een nieuw wereldrecord: 1.33,91. De mondiale toptijd was met 1.34,24 sinds december 2014 al in Nederlandse handen. Voor Kromowidjojo staat de teller na twee dagen in het Deense water al op vier gouden medailles. De 27-jarige Groningse veroverde donderdag haar eerste Europese titel op de 50 vlinder, gevolgd door goud op de 4x50 wissel. Vrijdag was ze ook de beste op het 'koninginnennummer', de 100 meter vrij. Kromowidjojo troefde met een Nederlands record van 50,95 titelverdedigster Sjöström af. Ze gaat in het weekeinde ook nog op medaillejacht op de 100 vlinder en 50 vrij, het nummer waarop ze twee jaar geleden de EK-titel won. (ANP)