Recensie

Recensie

De dikmaker in wijn

Wijn met een lager alcoholpercentage is geen vrijbrief voor slempen, schrijft .

Foto iStock

Alcohol wordt gezien als de dikmaker in wijn: een gemiddeld glas bevat rond de 120 calorieën. Ergo: wijn met een lager alcoholpercentage legt een lager gewicht in de schaal. Maar dat betekent niet dat wie wel alcohol drinkt automatisch dikker wordt. In 2004 werd aan Harvard research gedaan onder 50.000 vrouwen. Vrouwen die een half tot anderhalf glas alcoholhoudende drank per dag dronken, hadden gemiddeld genomen minder last van overgewicht dan geheelonthouders.

Uit het acht jaar durende onderzoek bleek ook dat de kans om in die periode vijf kilo aan te komen bij vrouwen in de klasse ‘een half tot anderhalf glas’ 14 procent lager lag dan bij geheelonthouders. Weight Watchers heeft aan die uitkomst echter geen boodschap. In Huffington Post lees ik dat de afslankfirma in de Verenigde Staten met winery Truett-Hurst in Sonoma een wijn heeft ontwikkeld met minder alcohol en zodoende met 35 tot 45 calorieën minder per glas.

De gehanteerde methode behelsde het apart nemen van een deel van de wijn om daar de alcohol uit te halen. Vervolgens werd deze weer geblend met de rest van de wijn. Zodoende bleven smaak en aroma’s behouden en kwam het alcoholpercentage van de wijn uit op slechts 9,5 procent. Ook Drinks Slijtersvakblad heeft het bericht opgepikt en meldt dat de wijn „voorlopig helaas alleen in Amerika te koop is”. Ik kan u echter geruststellen: voornoemde techniek van de-alcoholiseren (omgekeerde osmose) wordt al decennia toegepast door de Zuid-Franse familie Pugibet. Weliswaar zijn ze niet de uitvinders, zij slaagden erin om zulks voor elkaar te krijgen met laag-alcoholische wijnen. Hun La Plume rosé (9,5 procent) is ongecompliceerd en smakelijk. En hun La Colombette wit, rosé en rood zijn met alcoholpercentages tussen 10 en 12 procent ook bepaald geen dikmakers.

Dat is echter geen vrijbrief voor slempen. Uit voornoemd Harvard onderzoek bleek dat vrouwen die drie glazen per dag dronken sneller aankwamen dan de groep die niet dronk.