‘Captain Henk’ nieuwe knuffelcrimineel?

onderwereld in de media Omroep PowNed betaalde motorbendeleider Henk Kuipers voor een serie. Dat schuurt nu hij vast zit voor ernstige verdenkingen.

Henk Kuipers tijdens een door hem georganiseerde persconferentie over „beeldvorming van motorclubs”.
Henk Kuipers tijdens een door hem georganiseerde persconferentie over „beeldvorming van motorclubs”. Foto VINCENT JANNINK/ANP

Wat dacht Dominique Weesie van omroep PowNed eigenlijk toen hij besloot een serie uitzendingen te maken met Henk Kuipers? Lekker lachen met de voorman van No Surrender? Onbekommerd de camera laten draaien, zodat de kijker zelf een oordeel kan vellen over de gang van zaken bij de motorclub? Is het echt zo erg als politie en justitie beweren? Kijker, oordeelt u zelf!

Woensdagavond verdedigde Weesie de beslissing om die serie te maken aan tafel bij Jinek, al ging het daar vooral over de vraag of Kuipers is betaald. Weesie ontkende dat tegenover Jinek, maar gaf later toe dat Kuipers wel een onkostenvergoeding heeft gekregen. Niet ongebruikelijk, aldus Weesie.

Het toeval wil dat het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag heeft laten weten dat de onderzoeksrechter Kuipers in voorlopige hechtenis heeft genomen. Eerder deze week was hij aangehouden, onder meer wegens bedreiging van drie ondernemers. Kuipers fungeerde volgens het OM als incassobureau. Hij kwam in vol No Surrender-ornaat geld opeisen. Het gaat in totaal om bijna 850.000 euro, aldus justitie.

Kuipers wordt ook verdacht van bedreiging en mishandeling van leden die de club uit moesten. Daarbij is een ex-lid van No Surrender met een gebroken kaak en een gebroken been voor dood achtergelaten in een bos. Het zal niemand verbazen dat daarbij geen camera’s aanwezig waren.

Knuffelcrimineel

De opwinding over media-aandacht voor onderwereldfiguren is niet nieuw. Zo was daar het opmerkelijke optreden van crimineel Willem Holleeder in het programma College Tour, gezien de statuur van de gasten in dat programma opmerkelijk. Diezelfde Holleeder had toen ook een column in Revu, een stunt waar ze bij het weekblad nog altijd met gemengde gevoelens op terugkijken.

En alsof dat allemaal nog niet gek genoeg was, is de voor afpersing en ontvoering veroordeelde Holleeder ook gepolst voor een baan als parlementair verslaggever. Bedenker? Ook omroep PowNed. Het plan ging niet door, maar gezien de serie met Kuipers heeft PowNed zich weinig aangetrokken van de verontwaardiging over de manier waarop Willem Holleeder als knuffelcrimineel op het schild is gehesen.

Spiegel

De fascinatie van media en publiek voor criminaliteit is geen recent fenomeen. De onderwereld is al decennia een dankbaar onderwerp voor journalisten, schrijvers en filmmakers. Paradoxaal genoeg dient het beeld van de onderwereld in de populaire cultuur weer als spiegel voor criminelen zelf. Generaties drugshandelaren hebben zichzelf gemodelleerd naar Tony Montana, de hoofdpersoon uit de film Scarface, gespeeld door Al Pacino.

Dat lijkt onschuldiger dan het is. Zo liet een groep rappers uit de Amsterdamse Bijlmer zich inspireren door de film Pulp Fiction toen zij het criminele pad opgingen. Bij het uitvoeren van een liquidatie hielden ‘de rappers’ – ze noemen zichzelf de Green Gang – hun pistool op dezelfde manier vast als acteurs John Travolta en Samuel L. Jackson: half gedraaid. Ze leerden snel het verschil tussen feit en fictie kennen: het blijkt moeilijk richten als je een pistool net zo vasthoudt als op het witte doek. De liquidatie mislukte. Jason ‘Jayjay’ L., voorman van de Green Gang, is onlangs tot 14 jaar cel veroordeeld voor een wel gelukte liquidatie. De grens tussen populaire cultuur en onderwereld is soms vager dan je denkt.

Dat maakt het programma van PowNed met Henk Kuipers vatbaar voor kritiek. Terwijl leden van motorclub No Surrender met grote regelmaat voorkomen in strafzaken voor afpersing, bedreiging en grootschalige drugshandel, krijgt Kuipers een podium waar hij vrijelijk zijn gang mag gaan. Alle vragen zijn gesteld, aldus Weesie bij Jinek. Maar ze worden niet altijd beantwoord. Het is overigens niet de eerste keer: ook presentator Johnny de Mol en zanger Guus Meeuwis gingen op bezoek bij No Surrender. Hun conclusie: best gezellig, zo’n motorclub.

Bedreigde journalisten

Dit schuurt nu misdaadverslaggevers van Het Parool en De Telegraaf hun werk wegens ernstige bedreigingen uit de onderwereld niet normaal kunnen doen: twee van hen kunnen de deur alleen nog uit met bijzondere beveiliging. Een derde verslaggever, John van den Heuvel, kreeg vorige week te horen dat een lid van No Surrender een prijs op zijn hoofd heeft gezet.

Henk Kuipers noemde Van den Heuvel voor zijn arrestatie eerder deze week bij RTV Drenthe een jokkebrok en een leugenaar. Onbekommerd, zoals hij dat ook bij PowNed mag doen.