Belgische prins Laurent wil toelage in parlement verdedigen

De advocaat van de prins had al eerder laten weten dat de prins het recht is ontnomen om gehoord te worden voordat de regering het besluit nam.

Prins Laurent met zijn dochter Louise in 2006. en zijn vrouw Claire links van hem. Foto Francois Walschaerts / EPA

De Belgische prins Laurent, de jongere broer van koning Filip, heeft het parlement in een brief gevraagd of hij de hoogte van zijn toelage zowel schriftelijk als mondeling in het parlement mag komen verdedigen. Dat heeft zijn advocaat aan het Belgische persbureau Belga gezegd, melden Belgische media.

De Belgische regering kondigde onlangs aan dat ze de toelage van de prins van ruim drie ton met 15 procent wil korten. Dat zou neerkomen op een korting van rond de 46.000 euro. De maatregel is een sanctie nadat de prins deze zomer een receptie van de Chinese ambassade bezocht zonder hiervoor vooraf toestemming aan de Belgische regering te vragen.

Laurent vindt dat hij geen goedkeuring nodig had en vindt de korting “disproportioneel”. Ook noemde hij de korting “een schending van de mensenrechten”. In een reactie op de voorgenomen korting, die volgend jaar zou moeten ingaan, liet de advocaat van Laurent donderdag al weten dat hij vindt dat de rechten van de verdediging onvoldoende nageleefd zijn. De advocaat kreeg de argumenten van het kabinet naar eigen zeggen te laat, waardoor hij niet meer de visie van de prins kon toelichten voordat het besluit van de strafmaatregel viel.

De prins was gewaarschuwd

De prins kwam al eerder in opspraak omdat hij buiten de regering om afspraken maakte met buitenlandse politici. Zo ging hij in 2011 zonder toestemming op bezoek bij de Congolese president Kabila. Eerder dit jaar had hij een afspraak met de premier van Sri Lanka zonder dat de regering daar van wist. Premier Michel dreigde toen al met een korting.

In Nederland is de toelage van het Koninklijk Huis de afgelopen jaren een terugkerend onderwerp van discussie. Het Koninklijk Huis ontvangt in totaal ruim 41 miljoen euro. De koning zijn persoonlijke salaris bedraagt ruim negen ton, Maxima krijgt 3,5 ton, prinses Beatrix ruim vijf ton. De PvdA diende vorig jaar een voorstel in om de toelage te belasten, tot nu toe is deze vrijgesteld van belasting. Ook vroegen verschillende partijen zich af of de toelage voor prinses Amalia niet te hoog is. Zij krijgt vanaf haar achttiende verjaardag 250.000 euro, los van uitgaven aan onkosten en personeel.

    • Anouk Eigenraam