‘Ze springen er zo overheen…’

Yvonne Steenbergen wint met ‘Jump’ de vakjuryprijs van november, met als thema ‘Grenzen’.

Jump
Jump Yvonne Steenbergen

„Deze foto is exact op het goede moment genomen”, oordeelde de jury. „Mooi hoe dat hert de grens over springt, terug de natuur in, net als de andere drie even de andere kant op kijken.” En: „Je kan de dieren bijna karakters geven.” Met haar foto Jump wint Yvonne Steenbergen de vakjuryprijs van november.

„De mens kan wel overal hekken neerzetten, maar daar hebben herten compleet maling aan”, merkte de jury ook nog op. En dat is precies wat Steenbergen met deze foto wil laten zien, zegt ze. „Dit is in de Amsterdamse Waterleidingduinen, bij Zandvoort. Ik woon in het dorp en bij ons lopen de damherten regelmatig gewoon door de straat.”

Juist om dat soort taferelen te voorkomen heeft een aantal inwoners gezamenlijk een burgerinitiatief opgezet, vertelt Steenbergen. „En onder meer met foto’s als deze willen we aan beheerder Waternet laten zien dat zo’n hekje voor een hert absoluut geen enkel obstakel vormt. Ze nemen niet eens een aanloop, ze springen er zo overheen. Of ze kruipen eronderdoor. Je staat erbij en kijkt ernaar.”

Hangjongeren

Er zijn al heel veel herten afgeschoten, de koeien en de schapen zijn al uit de duinen gehaald. Steenbergen: „Er is in de duinen voedsel genoeg, maar die herten zijn niet gek. Ze weten precies de tuintjes met lekkernijen te vinden.” Het gaat hier om een grote groep bokken die elke keer na de bronst weer terugkeren. „De jonge bokken geven de meeste problemen, die zijn nog wat schuw. Die gaan op verkenning uit, maar snappen nog niet helemaal hoe het werkt. De boswachters noemen dat de ‘hangjongeren’. De oudere bokken zijn wat rustiger.”

Bekijk ook de fotoserie Afschot damherten Zandvoort van Olivier Middendorp. Met een foto uit deze reeks won hij bij de Zilveren Camera 2016 de eerste prijs in de categorie Nieuws regio, enkel.

De herten in het dorp worden nu elke dag door twee bewoners weer teruggebracht naar de duinen. „Ze mogen door de boswachters afgeschoten worden, maar dat wil je ook niet. We willen de groep graag behouden, en dat kan heel simpel: als Waternet een goed hek plaatst. Maar dat doen ze dus niet. Daarom ben ik zo blij met deze prijs: een mooie manier om de kwestie onder de aandacht te brengen.”

Beleving

Steenbergen, die onlangs de opleiding Wmo-consulent heeft afgerond, brengt als hobbyfotograaf veel tijd door in de duinen. Om herten te fotograferen, maar ook vossen, Schotse hooglanders, schapen, kikkers en eigenlijk alles wat er leeft. „Natuurfotografie is prachtig. Niet alleen vanwege het mooie plaatje, maar vooral ook vanwege het moment, de beleving. Heerlijk, laat je verrassen door wat je tegenkomt. Zo’n hert, bijvoorbeeld: een mooi, groot beest waar totaal geen kwaad in zit. Al heb ik er laatst eentje pal naast mijn auto gefotografeerd. En dat is dus precies het probleem.”

Na de eerste foto volgden de andere herten overigens al snel het voorbeeld.Yvonne Steenbergen

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan via nrc.nl/fotowedstrijd. Het thema van de maand december is ‘Mijn beste foto van 2017’.