Opinie

    • Emilie van Outeren

Wilders kan miljoenen extra subsidie krijgen

De Haagse Stemming Vandaag is dag 51 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

In Rotterdam is de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen al - hard tegen hard - begonnen. Politici steggelen buiten het parlement over hun eigen inkomsten. En Jan Terlouw laat weer van zich horen.

BATTLE I: De begrotingsbehandelingen in de Tweede Kamer lopen op hun einde, met gisteren die van Zorg en Klimaat. Ministers Hugo de Jonge (CDA) en Eric Wiebes (VVD) blaakten van zelfvertrouwen. Maar waar de eerste vooral geld te besteden heeft, aan de ouderenzorg, moet de tweede dure maatregelen nemen. Klimaatbeleid wordt “een battle”, waarschuwde Wiebes. “En als het te veel geld gaat kosten, haakt driekwart van de Nederlanders af.” Bij Financiën werd Wiebes’ opvolger, Menno Snel (D66), ondertussen verrasd door een nieuwe tegenvaller van honderden miljoenen euro’s vanwege een mislukt automatiseringssysteem. En hij moet de Belastingdienst toegankelijker maken voor laaggeletterden.

EUROPERIKELEN: Zo gezellig als de ministers het in Den Haag wilden houden, zo boos werd premier Rutte in Brussel: op Oost-Europese landen. Die proberen onder afspraken over de opvang van vluchtelingen uit te komen door in plaats daarvan mee te betalen aan de Libische grensbewaking. Goed nieuws was er in Brussel wel voor topambtenaar Hans Vijlbrief. Nu Dijsselbloem vertrekt als eurogroepvoorzitter lijkt deze D66’er voorzitter te worden van de Euro Working Group, de invloedrijke werkgroep die alle vergaderingen van de eurogroep voorbereidt. De enige andere kandidaat tot nu toe, een Fin, trok zich terug uit de race. De Franse president Macron wil ondertussen een speciaal parlement voor de eurogroep.

BATTLE II: Alle ogen zijn tijdens de gemeenteraadsverkiezingen gericht op battleground Rotterdam. Gisteren kondigde zowel de PVV als Denk aan daar definitief mee te doen. Denk kaapte de presentatie van de kandidaten van de PVV, door bij de Essalam-moskee net eerder hun plannen aan te kondigen. Het illustreert de politieke stijl en mediastrategie van beide partijen: hard tegen hard. Hoewel ze in elkaar een ideale vijand zien, hebben ze allebei concurrenten met een langere geschiedenis in Rotterdam: het populistische Leefbaar en de islamitische partij Nida.

PARTIJFINANCIERING: Belangrijker nieuws voor Wilders was er laatst in een Haags café, waar partijen werden bijgepraat over een verscherping van de regels rond politieke donaties, meldt het AD. Zoals bekend wil een meerderheid van de Tweede Kamer, met uitzondering van de PVV, buitenlandse schenkingen verbieden. Een commissie onder leiding van voormalig ChristenUnie-leider Kars Veling zou voorstellen dat ook giften onder de huidige grens van 4.500 euro niet meer anoniem kunnen. De commissie zou bovendien willen dat partijen voortaan alleen op basis van hun zetelaantal subsidie ontvangen, in plaats van mede gebaseerd op hun ledenaantal. Die wijziging kan de PVV jaarlijks zo’n twee miljoen euro subsidie opleveren.

QUOTE VAN DE DAG:

“Kamerleden zijn ondernemers geworden, die een oplossing zoeken voor een probleem. In mijn tijd spraken we in de Kamer meer over de overtuiging van waaruit we een beslissing namen.”

Oud-D66-leider Jan Terlouw in NRC.

    • Emilie van Outeren