Brieven

Vrouwelijke hoogleraren

Vaderschapsverlof is de oplossing voor het glazen plafond

Foto Sander Koning

Diverse oorzaken worden genoemd in het artikel voor de trage groei van het aantal vrouwelijke hoogleraren (Groei aantal vrouwelijke hoogleraren gaat traag, 13/12). De belangrijkste oorzaak blijft echter onvermeld. Tijdens mijn carrière heb ik vele briljante en ambitieuze vrouwen zien afhaken in de race naar een toppositie na het krijgen van een kind. Bij de verdeling tussen zorg en carrière kreeg zorg meestal prioriteit. Slechts de uitzonderlijk begaafden waren in staat beide op topniveau te combineren. Uit dierproefonderzoek is al decennia bekend dat door zwangerschapshormonen (blijvende) hersenveranderingen optreden in die gebieden, die verantwoordelijk zijn voor de zorgtaken. Recent MRI-onderzoek heeft dit ook bij mensen aangetoond, waarbij de veranderingen na twee jaar nog aanwezig waren. Er is dus een biologische oorzaak voor dit achterblijven . Het instellen van quota of een subsidie van vijf miljoen euro is dus een tegennatuurlijke activiteit. Het enige wat zou kunnen helpen is het veranderen van de mentaliteit van de vaders. Zeer recent onderzoek wijst ook bij hen op hersenveranderingen na een periode van zorg voor de baby. Als dit zou leiden tot een minder ambitieuze carrièreplanning, zal het speelveld van competitie tussen de seksen evenwichtiger worden. Vaderschapsverlof is dan de sleutel voor het openen van het glazen plafond.


Hoogleraar kindergeneeskunde em.