Vier doden bij botsingen Palestijnen en Israëlische veiligheidsdiensten

Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Een van de doden is een 29-jarige man in een rolstoel.

Een Palestijnse demonstrant wordt tegen de grond gewerkt door de Israëlische ordedienst.
Een Palestijnse demonstrant wordt tegen de grond gewerkt door de Israëlische ordedienst. Foto Thomas Coex/AFP

Bij botsingen tussen demonstranten en de Israëlische veiligheidsdiensten zijn vrijdag in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever vier Palestijnen omgekomen. De Palestijnse betogers gaan al dagen de straat op om te protesteren tegen het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem uit te roepen tot hoofdstad van Israël.

De protesten braken uit na het vrijdaggebed, schrijft persbureau AP. Er werden brandjes gesticht en stenen gegooid naar Israëlische militairen, die daarop het vuur openden. Naast vier doden resulteerde dat in zeker 150 gewonden. Een aantal van hen is er slecht aan toe.

Volgens de Israëlische krijgsmacht gingen bij het grenshek in Gaza 3.500 mensen de straat op. Op de Westelijke Jordaanoever zouden 2.500 mensen hebben deelgenomen aan rellen, aldus persbureau Reuters.

Rolstoel

Op de Westelijke Jordaanoever kwamen twee mensen om door Israëlisch geweervuur. Een van hen had een Israëlische politieman neergestoken. Getuigen meldden aan persbureau Reuters dat hij een bomgordel leek te dragen. Volgens een hulpverlener bleek die gordel later nep. De agent raakte gewond.

Ook in Gaza vielen twee doden. Volgens de autoriteiten was een van hen een 29-jarige man die in een rolstoel zat omdat zijn beide benen geamputeerd waren. Hij werd bij protesten vaker gezien met in zijn hand een Palestijnse vlag. Beiden zouden door het hoofd geschoten zijn.

Vrijdag was de bloederigste dag sinds de bekendmaking van Donald Trump. In totaal kwamen zeker acht mensen om. Vanuit Gaza werden volgens Reuters vrijwel dagelijks nachtelijke raketbeschietingen uitgevoerd op Jeruzalem. Daarbij is vooralsnog niemand gewond geraakt.

    • Bastiaan Nagtegaal