Unilever verkoopt margarinetak aan Amerikaanse investeerder

Unilever denkt dat de verkoop halverwege volgend jaar is afgerond.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR wordt voor 6,8 miljard euro de nieuwe eigenaar van Becel, Zeeuws Meisje, Blue Band en de andere margarinemerken van Unilever. Het was- en levensmiddelenconcern denkt dat de verkoop halverwege volgend jaar is afgerond.

Wereldwijd werken 2.290 mensen bij de bedrijven die nu van eigenaar veranderen. In Nederland gaat het om 283 werknemers.

De botermerken zijn flink winstgevend. Op een omzet van 3 miljard euro werd vorig jaar een bedrijfsresultaat van 680 miljoen euro gerealiseerd. KKR betaalt dus tienmaal deze winst.

Unilever maakte in april bekend dat de margarinetak te koop kwam. Die mededeling volgde nadat het Nederlands-Britse bedrijf een overnamepoging van Kraft Heinz had afgeslagen. Het concern zegde vervolgens toe meer waarde voor de aandeelhouders te gaan creëren. De verkoop van de margarinetak was een van de toezeggingen. Ook zegde het bedrijf toen toe de dranken- en ijstak samen te voegen met de overige voedingsactiviteiten. In juli werd dochter Unox, producent van soepen en rookworsten, ondergebracht bij Zwanenberg.

Bestuurder Niels Suijker van FNV Industrie zegt in een reactie bij KKR direct aan het faillissement van V&D te denken. „De aankoop, het beladen met schulden en vervolgens de doorverkoop van Vendex/KBB is niet los te zien van het faillissement van V&D.” Volgens Suijker waren in de eindfase nog drie bedrijven in de race voor het Unilever-onderdeel: alledrie waren het private-equityfondsen die buiten de beurs bedrijven opkopen of erin participeren.

De margarinetak vormt een relatief klein onderdeel van Unilever, dat een omzet heeft van 53 miljard euro. Het gaat wel om van oudsher de kern van de Nederlandse tak. Het concern ontstond in 1929 uit een fusie van de Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers. De Margarine Unie was weer een bundeling van bedrijven van de voormalige concurrenten Anton Jurgens en Samuel van den Bergh.