Thuiskok

Auberginedip

Kenners van de Levantijnse keuken herkennen deze auberginedip vast meteen als baba ghanoush. Geschikt als voorgerecht, maar ook perfect voor bij de borreltafel of het aperitief. De pul biber in het recept is een rood poeder van aleppopepers dat u bijvoorbeeld bij de Turkse winkel kunt vinden. En anders kunt u chilivlokken gebruiken als alternatief.

Prik met een scherp mes vier of vijf gaatjes in elke aubergine, leg ze direct op een pit van je fornuis of op een hete barbecue en blijf ze ongeveer 10 minuten continu omdraaien tot ze rond de steel lekker zacht zijn. Leg ze opzij tot ze voldoende afgekoeld zijn om beet te pakken en trek de velletjes eraf. Leg de gepelde aubergines in een vergiet en laat het bittere sap er een paar minuten uitlekken.

Pureer de aubergines in een keukenmachine met het citroensap, de tahin, de knoflook, het zout en de olijfolie. Schep de puree in een kom en zet hem in de koelkast tot je zover bent; je kunt deze dip een paar uur, of zelfs een dag van tevoren maken, om de smaken extra goed op elkaar in te laten werken. Sprenkel er vlak voor het serveren een scheutje olijfolie over en garneer de dip met muntblaadjes en een snufje pul biber.