T-Mobile neemt Tele2 Nederland over

Het doel is om de concurrentie aan te gaan met KPN en Vodafone-Ziggo.

Foto Lex van Lieshout/ANP LEX

T-Mobile Nederland neemt het Nederlandse dochterbedrijf van Tele2 over. Dat meldt de telecomprovider op haar website. Met de overname wil het moederbedrijf Deutsche Telekom de “Nederlandse telecommunicatiemarkt verder openbreken” en concurreren met KPN en Vodafone-Ziggo.

T-Mobile Nederland betaalt 190 miljoen euro voor de activiteiten van Tele2. In het gezamenlijke bedrijf krijgt Deutsche Telekom 75 procent van de aandelen en het Zweedse moederbedrijf van Tele2 Nederland 25 procent. Het bedrijf heeft ongeveer 5 miljoen mobiele klanten en een omzet van 2 miljard euro. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 25 procent. In een verklaring schrijft Søren Abildgaard, topman van T-Mobile Nederland:

“Door onze krachten te bundelen met Tele2, kunnen we veel efficiënter concurreren en Nederlandse klanten een alternatief bieden. We zullen nooit stoppen met het doorbreken van conventies en we blijven de sector de komende jaren uitdagen.”

Nog instemming nodig

De mededingingsautoriteiten moeten nog wel instemmen met de overname. De bedrijven verwachten dat de overname in de tweede helft van 2018 is afgerond. Tot die tijd blijven de providers zelfstandig opereren. Door de overname blijven er nog drie telecomaanbieders met een eigen netwerk over in Nederland: KPN, Vodafone-Ziggo en T-Mobile.

Vorig jaar vonden er ook belangrijke overnames plaats in de telecommunicatiemarkt. Vodafone nam kabelmaatschappij Ziggo over, waarna T-Mobile de tv-klanten overnam van Vodafone.