Steekpartijen

Twee doden bij geweld in Maastricht, ‘geen terreur’

Bij twee steekpartijen in Maastricht zijn donderdagavond een man en een vrouw gedood en drie mensen gewond geraakt. De politie heeft dezelfde avond in de plaatselijke El-Fath-moskee een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

De verdachte is een 37-jarige man uit Maastricht, meldt de politie vrijdag. Hij is na zijn aanhouding gewond naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft hem nog niet kunnen verhoren. Buurtbewoners zeggen in lokale media dat het om een Syrische man gaat.

De eerste dode viel rond 21.00 uur na een ruzie, de tweede zo’n tien minuten later ongeveer een kilometer verderop. Dat gebeurde bij een vechtpartij waarbij ook twee mensen gewond raakten. Niet veel later troffen agenten nog een gewonde aan in de moskee.

Premier Mark Rutte betuigde vanuit Brussel zijn medeleven met de families van de slachtoffers. Hij noemde de steekpartijen „vreselijk nieuws”. Dat de premier zich uitsprak, komt omdat even werd gedacht aan terrorisme.

Ook bij burgemeester Annemarie Penn schoot dat door het hoofd. „Je schrikt dan enorm. Het zal toch niet zo zijn dat in Maastricht de eerste aanslag van Nederland plaatsvindt”, zei ze tegen de regionale zender L1. De politie liet weten dat er geen aanleiding is om uit te gaan van terrorisme.

Er bestaan al langer zorgen over radicalisering onder Maastrichtse moslims. Het meest in het oog sprongen de naar IS-gebied afgereisde Aïcha, die later terugkeerde, en de 19-jarige Sultan Berzel die zich in 2014 opblies in Bagdad. Bij die aanslag kwamen 23 mensen om. Geradicaliseerden leggen vanuit Zuid-Limburg gemakkelijk contact met gelijkgestemden in het nabije buitenland. (NRC)