Ruzie op EU-top over migratie, Rutte haalt keihard uit naar Oost-Europa

De EU-top in Brussel is begonnen met fikse ruzie over migratie. Premier Rutte haalde uit naar Oost-Europese collega’s, die onder de opvang van asielzoekers proberen uit te komen met een financiële bijdrage aan grensbewaking. Rutte sprak van „een schaamteloos verhaal”. Dat EU-leiders elkaar zo de maat nemen is ongebruikelijk.

Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije maakten donderdag bekend dat ze 35 miljoen storten in projecten om de Libische grensbewaking van de grond te krijgen. Volgens hen ontslaat dit ze van hun plicht migranten vanuit Italië en Griekenland op te nemen. Rutte: „Come on! Dan zou Nederland ook kunnen zeggen: we doen niets meer.”

Oost-Europa voelt zich gesterkt door ‘EU-president’ Donald Tusk, die dinsdag zei dat de herhuisvesting van migranten binnen de EU slechts tot verdeeldheid leidde en dus „ineffectief” is. Onder meer Nederland en Duitsland zijn boos op de Poolse ex-premier, omdat zijn opmerking voelt als klap voor landen die zich wél inspanden. In september 2015 werd besloten 120.000 migranten te herverdelen, bovenop een eerder aantal van 40.000. Oost-Europese landen werden destijds weggestemd. Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) verwierp Tusks opmerkingen al. Bondskanselier Angela Merkel zei donderdag dat er „geen sprake van selectieve solidariteit” kan zijn.

EU-leiders praten vrijdag verder over Brexit en versterking van de eurozone.

Hongaren tegen Orbán pagina 12
    • Stéphane Alonso