Russische ex-minister veroordeeld tot acht jaar strafkamp

In een van de meest geruchtmakende rechtszaken in jaren werd oud-minister Alexandr Oeljoekajev vrijdagochtend veroordeeld wegens corruptie.

Alexandr Oeljoekajev in de rechtbank
Alexandr Oeljoekajev in de rechtbank Foto Ivan Sekretarev

Een rechtbank in Moskou heeft oud-minister van Economische Zaken, Alexandr Oeljoekajev, vrijdagochtend veroordeeld wegens corruptie. Hij werd tot acht jaar strafkamp veroordeeld en moet een boete van 500 miljoen roebel (ruim 7 miljoen euro) betalen. De eis was tien jaar. Het hof acht bewezen dat de minister 2 miljoen dollar aan steekpenningen accepteerde van de baas van staatsoliebedrijf Rosneft, Igor Setsjin. In ruil zou hij zijn goedkeuring hebben gegeven aan de verkoop van oliebedrijf Bashneft.

De zaak tegen Oeljoekajev (61) is een van de meest geruchtmakende rechtszaken van de afgelopen decennia in Rusland. Voor het eerst sinds de Stalin-tijd werd een minister in functie aangeklaagd. Zelf ontkent hij de beschuldigingen en zegt hij slachtoffer te zijn van kwade opzet van Rosneft-baas Setsjin, een vertrouweling van president Poetin. Aan het begin van de zitting op vrijdag zei hij tegen journalisten ‘gerechtigheid’ te verwachten.

Oeljoekajev, die bekend stond als een integere minister, werd eind vorig jaar aangehouden toen hij het hoofdkantoor van de Russische oliegigant Rosneft verliet met een koffertje met daarin 2 miljoen dollar dat hij van Setsjin had gekregen. Oeljoekajev stelt dat hij dacht dat er wijn in zat. Het bewijs had Setsjin zelf georganiseerd, in samenwerking met het hoofd beveiliging van Rosneft en de Russische geheime dienst FSB. Ondanks herhaaldelijke oproepen weigerde Setjsin voor de rechtbank te verschijnen als getuige.

Lees ook over Aleksej Oeljoekajev: De Russische minister, de topman en een koffertje

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht stond vermeld dat Oeljoekajev tot tien jaar kamp was veroordeeld.