Recensie

Recensie Theater

Rundfunk is ook in het theater heerlijk sadistisch

In fijne absurdistische sketches komen erg sadistische personages voorbij: van een vader die zijn zoontje nachtenlang wakker houdt tot rappende kleuters met microfoontjes.

‘Wachstumsschmerzen’ door cabaret-duo Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde
‘Wachstumsschmerzen’ door cabaret-duo Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde Foto Bob Bronshoff

Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout maakten de afgelopen jaren furore met de televisiecomedy Rundfunk, vooral bekend door Pierre Bokma’s vertolking van een leraar Duits met nazi-sympathieën. Voor hun avondvullende debuut als cabaret-duo kozen Van Kalmthout en Van de Velde een slim thema, dat perfect aansluit op hun sadistische humor en puberale fantasieën. Wachstumsschmerzen – Duits voor groeipijn – biedt een boeiende reflectie op de pijn van het volwassen worden.

Sadistische personages

In een losse aaneenschakeling van heerlijk absurdistische sketches komen de meest sadistische personages voorbij: van een vader die zijn zoontje nachtenlang wakker houdt tot twee rappende kleuters met speelgoedmicrofoontjes.

Hoogtepunt is een heerlijk lang uitgesponnen en seksueel getinte castingsscène, waarin op een gegeven moment niet meer duidelijk is wat fictie is en wat werkelijkheid. Een mooie verwijzing naar castingdirecteur Job Gosschalk, die (jonge) acteurs jarenlang seksueel intimideerde.

Puberpesterijen

Rundfunk staat met zijn sketches-cabaret duidelijk in de traditie van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, waar het duo in 2013 afstudeerde. Niet toevallig tekende Peter van de Witte (Droog Brood) voor de strakke regie.

Het cabaret van Rundfunk is misschien niet altijd bijzonder vernieuwend. Zo doet de sketch over een mislukte poging om een homo tot hetero te transformeren sterk denken aan de homotherapeut die Vrijdag en Sandifort opvoerden in Löylie (2014). Sowieso zijn hun grappen over homo’s, kontvingeren en een genderneutrale opvoeding af en toe nogal behoudend en heteronormatief, al zou je ook kunnen zeggen dat dit typerend is voor de benauwende sfeer van puberpesterijen die dit duo wil oproepen.

Absurdistisch

En ook al zijn niet alle ideeën even sterk of origineel, de uitwerking maakt veel goed. Van Kalmthout en Van de Velde beheersen deze vorm van absurdistisch cabaret tot in de puntjes. Hun fantastische timing, enorme lef en zieke, puberale gevoel voor humor maken Wachstumsschmerzen tot een indrukwekkend debuut.