Opinie

    • Casper Naber

‘Rotterdam schiet niets op met de komst van de PVV’

Stelling

Na ruim tweeënhalf jaar onzekerheid is het nu definitief: de PVV neemt in maart volgend jaar deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Lijsttrekker is ondernemer Géza Hegedus, een ‘politieke maagd’. Nummer twee is voormalig Leefbaar-raadslid Marjan Gonzalves. Hoofdthema’s zijn immigratie en asiel. Daarmee wil de PVV inspelen op het gevoel van veel Rotterdamse kiezers dat Leefbaar niet waarmaakte wat ze beloofde, zegt de partij. De deelname van de PVV krijgt veel negatieve reacties maar is volgens sommigen juist interessant. De stelling luidt: ‘Rotterdam schiet niets op met de PVV’.

Ronald Sörensen, oprichter Leefbaar Rotterdam, oud-senator PVV: „Ik vind het niet verstandig van Geert. Hij kan alleen maar schade oplopen. Als landelijke partij verwijt de PVV ons dingen zoals het niet sluiten van de ‘fundamentalistische’ Essalam Moskee maar dat kun je als lokale partij niet en zelf neemt hij bovendien geen verantwoordelijkheid.”

Nourdin el Ouali, fractievoorzitter/lijsttrekker Nida: „Oliedom, egoïstisch en opportunistisch van de PVV om Leefbaar te bestrijden in Rotterdam. Het gaat de PVV om haar partijbelang, niet om Rotterdam. Aan de andere kant: Hoe meer versnippering op rechts, hoe beter. Het vergroot de kansen op links en daarmee de kans op een meer sociale, duurzame en inclusieve toekomst voor Rotterdam.”

Leo de Kleijn, fractievoorzitter/lijsttrekker SP: „Ik denk dat de PVV-deelname voor ons weinig consequenties heeft omdat we erop voorbereid zijn en hard werken aan een links verbond dat kiezers een alternatief biedt voor rechts en nog rechtser. Rotterdam schiet niets op met de PVV omdat ze meer verdeling veroorzaakt in plaats van verbinding. Wij zoeken dat laatste en moeten kiezers overtuigen dat het zin heeft op een van de partijen in ons verbond te stemmen.”

Tom van der Meer, hoogleraar politicologie: ,,Ik vind de deelname van de PVV interessant vanwege de strijd met Leefbaar Rotterdam. Die krijgt een nationale rivaal terwijl het overgrote deel van de verkiezingsuitslagen normaliter wordt bepaald door landelijke trends. Uit deze strijd zal blijken hoe sterk het lokale gen van Leefbaar is. De stap van de PVV kan nog riskant zijn: zelfs als ze stemmen afsnoept van Leefbaar kan dat nog worden neergezet als verlies. Maar er zijn veel meer redenen om lokaal deel te nemen. Wellicht wil de PVV een bredere basis krijgen in gemeenten of er invloed uitoefenen nu het lokaal bestuur meer taken krijgt in het sociale domein zoals jeugdzorg en vluchtelingen.”

Caspar Naber

    • Casper Naber