PVV vervangt Rotterdamse lijsttrekker na één dag

De PVV zou “onaanvaardbare informatie” over Géza Hegedüs hebben gekregen. Vrijdag werd ook bekend dat de PVV in Limburg 179.000 euro terug moet betalen.

Foto Robin van Lonkhuijsen/EPA

De PVV heeft Géza Hegedüs vrijdag teruggetrokken als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Hij werd een dag eerder door partijleider Geert Wilders voorgesteld. De PVV zegt informatie te hebben gekregen die “onaanvaardbaar” is.

“Tot onze grote spijt hebben wij kennisgenomen van nieuwe, ons niet bekende, informatie rondom lijsttrekker Géza Hegedüs”, laat de PVV weten in een verklaring. “Deze informatie is onaanvaardbaar en past niet bij een PVV-politicus. Betrokkene is per direct van de lijst verwijderd.”

Bericht voor Holocaustontkenner

“Als we dit hadden geweten dan was de heer Hegedüs nooit op de lijst gezet”, reageert PVV-leider Geert Wilders. Om wat voor informatie het gaat, is niet bekendgemaakt.

Het AD meldde vrijdagmiddag dat Hegedüs in 2014 respect betuigde aan Holocaustontkenner David Irving. Op Facebook wenste inderdaad iemand met de naam Géza Hegedüs Irving een gelukkige verjaardag toe. “You really have my respect!”, stond verder in de reactie.

Lees ook: Lokaal PVV- kandidaten zoeken mag niet

De Volkskrant schrijft dat Hegedüs heeft gezegd dat hij “stapje voor stapje” wil toewerken naar een “etnostaat van etnische Nederlanders”, zonder alle “Mohammedanen en niet-blanke Nederlanders”. Zo nodig zouden zij “met dwang” moeten worden uitgezet.

Hegedüs zou zijn uitspraken hebben gedaan in een podcast van Erkenbrand, een organisatie die door het ministerie van Sociale Zaken extreem racistisch en antisemitisch wordt genoemd. Erkenbrand wordt gelinkt aan de Amerikaanse extreem-rechtse alt-right-beweging.

Heel pijnlijk

Vanaf de oprichting van de PVV is Geert Wilders er bang voor geweest: mensen met extreem-rechtse ideeën die zich bij de partij zouden aanmelden. In het boekje Kies voor Vrijheid, dat Wilders schreef na zijn afsplitsing van de VVD, schreef hij er al over hoe belangrijk het was “veel aandacht en zorg aan de selectie van kandidaten” te besteden.

Dat was in april ook het devies toen de PVV bekendmaakte in zestig gemeenteraden te willen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart. Destijds vertelden verschillende PVV’ers uit de Provinciale Staten, verantwoordelijk gesteld voor de selectie in hun provincie, dat ze gemeenteraadskandidaten streng zouden screenen.

PVV-fractieleider Max Aardema uit Friesland zei tegen NRC: “Het is voor elke partij belangrijk de nieuwe leden goed te kennen, maar wij willen zoveel mogelijk weten over hun achtergrond.” En Peter van Dijk, fractieleider in Zeeland: “Het zou dom zijn om niet te screenen. Als ik er bijvoorbeeld één tegenkom met zeer extreem-rechtse ideeën, valt hij direct af. We zijn geen inlichtingendienst, maar we moeten wel weten met wie we in zee gaan.”

Heel pijnlijk is het dat Geert Wilders altijd heeft gezegd dat hij ‘Rotterdam’ zelf zou doen. Hij stelde zich persoonlijk verantwoordelijk voor de selectie van kandidaten en de sollicitatiegesprekken. Dat het juist daar misgaat, wijst erop dat Wilders zijn screening niet helemaal op orde heeft.

Volgende week laat de PVV weten wie de nieuwe Rotterdamse lijsttrekker wordt, staat in de verklaring. Mogelijk wordt dit Marjan Gonsalvez. Zij was eerder actief voor Leefbaar Rotterdam. De PVV maakte afgelopen woensdag bekend dat de partij meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Ook in Utrecht komt de PVV met een lijst. Nu is de PVV lokaal alleen vertegenwoordigd in Almere en Den Haag.

Lees ook: Veel aanmeldingen bij PVV voor gemeenteraad

PVV Limburg moet 179.000 euro betalen

Vrijdag werd ook bekend dat de Statenfractie van de PVV in Limburg bijna 179.000 euro moet terugbetalen aan de provincie Limburg. Dat heeft een overgrote meerderheid van de Provinciale Staten bepaald, bevestigt een woordvoerder van de provincie. Het bedrag zou achterover zijn gedrukt door voormalig fractievoorzitter Michael Heemels.

De PVV kreeg het geld van de provincie Limburg ter ondersteuning van het fractiewerk, maar Heemels gebruikte het onder meer voor het bekostigen van drank en drugs en dure reisjes. De PVV ontdekte de fraude vorig jaar. Daarop trad Heemels af als Statenlid. De PVV krijgt tot 2023 de tijd om het geld terug te betalen aan de provincie. PVV-fractievoorzitter Robert Housmans noemt het besluit “een politieke afrekening”. De provincie Limburg start ook een procedure om de kosten van de fraudezaak, zo’n 65.000 euro, op Heemels terug te vorderen.

In oktober werd Heemels voor verduistering en valsheid in geschrifte veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk. Ook werd hij veroordeeld tot het terugbetalen van het volledige gestolen bedrag en accountantskosten. Heemels ging in hoger beroep. Daardoor is nog niet duidelijk of de Limburgse PVV-Statenfractie haar geld terugziet.